Annons

Alla skolor kan vara ”bra nock”

Svar till Lars Mikkelä (M) (den 22 februari).
Publicerad 1 mars 2018
I Söderslättspartiet accepterar vi inte tankefiguren att vissa skolor ska vara sämre än andra, och att dessa ska väljas bort, skriver Lars Hemzelius.
I Söderslättspartiet accepterar vi inte tankefiguren att vissa skolor ska vara sämre än andra, och att dessa ska väljas bort, skriver Lars Hemzelius.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Lars Mikkelä vill tvinga alla föräldrar att välja skola. Annars hamnar deras ögonsten sist i kön och får nöja sig med det som andra inte vill ha.

Det är märkligt att valfrihetsivraren Mikkelä vill använda tvång som metod. Det vill däremot inte hans moderata partikollegor i Höganäs, Staffanstorp och Lomma. I stället vill man här satsa pengarna på undervisning i stället för på busstransporter. Enligt uttalanden i lokal press ser exempelvis Sven-Ingvar Borgquist (M), andre vice ordförande i välfärdsnämnden i Ängelholm, det som ett problem att behöva erbjuda skolskjuts i hela kommunen.

Annons

Men Lars Mikkelä fortsätter envist sina ansträngningar att använda skattebetalarnas pengar där de gör sämst nytta.

I Söderslättspartiet accepterar vi inte tankefiguren att vissa skolor ska vara sämre än andra, och att dessa ska väljas bort. I stället ska vi styra resurserna så att alla skolor kan vara bra nock, eller good enough, som det heter på nysvenska. Varje krona vi lägger på skolbussar blir en krona som vi inte kan lägga på barn med särskilda behov.

Det skulle vara lättare att acceptera den moderata valfrihetshysterin om det visade sig att effekterna på elevernas kunskaper var starkt positiva. Men så är inte fallet, på någon nivå. Tvärtom! En rapport från Skolverket visar nu att elever från fristående gymnasieskolor generellt sett har högre avgångsbetyg än elever från kommunala gymnasier. Men när de väl börjar på högre studier klarar eleverna från de kommunala skolorna fler högskolepoäng. Så, länge leve Söderslättsgymnasiet!

Lars Hemzelius, Söderslättspartiet

vice ordförande i bildningsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons