Annons

Alla kan kryssa en kvinna

Svar på Miljöpartiets debattinlägg ”Vi utmanar gubbväldet” (den 20 augusti).
Debatt • Publicerad 27 augusti 2014

Det är bra att Miljöpartiet har en kvinna som första namn på sina valsedlar. Det har vi socialdemokrater också när det gäller regionfullmäktige.

Att ha en kvinna som första namn innebär dock inte alltid att hon blir vald med flest röster. Detsamma gäller när man har en man som första namn. Vi har numera personval i Sverige. Det ger väljaren större möjlighet än någonsin tidigare att lyfta upp sin favoritpolitiker.

Annons

Lagen säger att man får kryssa en kandidat på varje valsedel. Det är den enda markeringen man får göra. Strykningar är helt förbjudna. Den som skriver mer än ett kryss, eller som stryker en kandidat, har kastat bort sin röst.

Anna Hedh (S) är ett exempel på en duktig politiker som fick väljarna med sig – mot partiets vilja, i EU-valet 2004. Hon stod på plats 31 på baksidan av Socialdemokraternas valsedel. 32 346 väljare kryssade hennes namn, och hon valdes in på plats nummer tre i EU-parlamentet!

Alla väljare kan göra likadant i höstens val. Det är väljarna som har makten, och om väljarna tar den makten kan alla partier få in fler kvinnor i kommunfullmäktige, regionfullmäktige och riksdagen.

Nilla Olsson
Lena Näslund, S-kvinnor i Trelleborg, Jan Lundgren, Östra S-föreningen i Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons