Annons

Alla har rätt till en giftfri vardag

Vad är det i pennan mina barn ritar teckningar med?
Debatt • Publicerad 8 maj 2014
Vad är det för kemikalier i plastleksakerna på förskolan som barnen leker med?
Vad är det för kemikalier i plastleksakerna på förskolan som barnen leker med?Foto: Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vad är det för kemikalier i plastleksakerna på förskolan som barnen leker med? Vad är det i besticken och i tandborsten? Vi i Centerpartiet tycker att det borde vara självklart att vi inte ska behöva oroa oss över vilka kemikalier vi på olika sätt utsätts för. Att slippa oroa sig för att våra barn, och vi själva, utsätts för farliga ämnen i vardagen är en fråga om trygghet. Alla har rätt till en giftfri vardag.

Under de senaste åren har Centerpartiet sett till att regeringen radikalt höjt ambitionsnivån när det gäller arbetet för en giftfri vardag och hösten 2013 lade regeringen fram sin proposition om detta.

Annons

Där beskrivs strategin och de åtgärder som krävs för att bli av med farliga ämnen nationellt, inom EU och internationellt så att vi når målet om en giftfri miljö.

Jag vill kunna lita på att våra livsmedel är säkra, att textilier vi köper in till kommunen inte innehåller giftigt antimögelmedel, att inte barnleksaker innehåller bisfenol A, att vattnet vi dricker är säkert eller att skolans suddgummin inte innehåller ftalater och att vi i kommunens verksamheter inte vistas i en miljö där golvmattan innehåller gifter. Vi föräldrar ska veta att våra barn vistas i säkra giftfria miljöer som inte har slipers, gamla däck eller gammal elektronik där de ska leka.

I Centerpartiet praktiserar vi närodlad politik. Det betyder att vi utgår från förutsättningarna som vi har här i vårt Trelleborg i kampen mot kemikalierna. Det kan innebära en kartläggning av de gifter som finns i barnens vardag och att kommunen ställer krav på giftfria produkter vid upphandling. Kommunen måste gå före och agera för att höja kunskapen om de gifter som finns runt om oss. Det är ett viktigt steg mot en helt giftfri vardag.

Men för att vårt arbete här i Trelleborg inte ska riskera att gå förlorat behöver Centerpartiet din röst i EU-valet. För en röst på Centerpartiet är en röst på ett smalare men vassare EU. Det betyder att EU inte ska syssla med detaljstyrning och lägga sig i beslut som vi klarar bättre här hemma. EU ska i stället koncentrera sig på, och bli bättre på, frågor som är gränsöverskridande och som vi inte klarar själva i Sverige. Frågor som till exempel klimathotet och hur vi får en giftfri miljö. Lägg en röst för en giftfri vardag – rösta på Centerpartiet i EU-valet.

Nilla Olsson
Josefin Holmberg, ersättare i Riksdagen (c)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons