Annons

Alla får säga sitt om tingsrätten

Läggs Trelleborgs tingsrätt ned så görs det en allsidig belysning och att alla berörda fått möjlighet att framföra sina åsikter. Det skriver Susanne Eberstein, riksdagsledamot (s) vice ordförande i Justitieutskottet Göran Norlander, riksdagsledamot (s) ledamot i Justitieutskottet. Det i ett svar till tre borgerliga riksdagsledamöter som anklagade socialdemokraterna för att snabbt driva igenom en nedläggning av alla mindre tingsrätter.
Debatt • Publicerad 5 maj 2004

Under rubriken "Sossarna slaktar tingsrätterna" skriver Ragnwi Marcelind (kd), Johan Persson fp) och Johan Linander (c) i Trelleborgs Allehanda den 6 april: "Vi kräver att Thomas Bodström och den socialdemokratiska regeringen presenterar ett heltäckande förslag på hur tingsrättsorganisationen ska se ut i framtiden" säger debattörerna. Lite löjligt är det eftersom dessa tre riksdagsledamöter är väl insatta i frågan. De vet mycket väl hur besluten sett ut och de vet hur arbetet fortskrider. Men självklart vill vi redovisa fakta. Sedan flera år tillbaka pågår ett omfattande arbete med att reformera domstolsväsendet. Arbetet kan delas upp i fyra huvudområden - renodling av verksamheten, förändringar av den inre organisationen, förändringar av den yttre organisationen och förbättringar av regelverket. När det gäller förändringar av den yttre tingsrättsorganisationen är utgångspunkten de målsättningar som riksdagen har ställt sig bakom dvs att med bibehållen tillgänglighet skapa möjligheter för en stärkt beredningsorganisation, säkerställa möjligheterna att rekrytera personal, skapa förutsättningar för återkommande kompetensutveckling, öka möjligheterna till specialisering och förbättra den geografiska samordningen med rättsväsendets övriga myndigheter Översynen av tingsrättsorganisationen sker, med riksdagens stöd, stegvis region för region. Domstolsverket utreder varje region utifrån deras speciella förutsättningar, samtidigt som en helhetssyn kan anläggas utifrån de principiella utgångspunkterna för reformarbetet. Dessutom kan man ta tillvara erfarenheter från tidigare sammanläggningar. När Domstolsverket presenterat en utredning sänds den på remiss till berörda tingsrätter och kommuner som då har tillfälle att framföra sina synpunkter på utredningen och hur tingsrätterna bör vara organiserade. Även rättsväsendets övriga myndigheter och nämndemannaföreningarna ges samma möjlighet. Därefter redovisar Domstolsverket utredningen, remissyttrandena och verkets organisationsförslag till Justitiedepartementet. Efter beredning av frågan inom Regeringskansliet kommer frågan till riksdagen. Genom detta tillvägagångssätt säkerställs att frågor om förändringar i tingsrättsorganisationen får en allsidig belysning och alla berörda ges möjlighet att framföra sina åsikter. Därför blir det lite löjligt när tre insatta personer, Ragnwi Marsclind (kd) Johan Persson (fp) och Johan Linander (c) i det här skedet kritiserar hanteringen. Det vore hederligare om de talade om vilka förändringar de skulle vilja genomföra. Eller tycker de att allt ska förbli som förut?

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons