GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Alla barn passar inte bäst i stora skolenheter

Det moderata kommunalrådet anser att större skolenheter innebär effektivare utbildning och bättre resultat, jag håller inte med. Alla barn passar inte bäst i stora skolenheter
Publicerad 13 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ola Olsson (C) skriver om den lokala förskolan.
Ola Olsson (C) skriver om den lokala förskolan.
Foto: Jenny Isaksson

Den senaste tiden har det varit det ena märkliga agerandet ifrån den styrande M+KD konstellationen i Trelleborgs kommun efter det andra. Denna gång handlar det om våra skolenheter och särskilt uppmärksammat, och med rätta, gäller våra förskolor. Många är turerna men klart är att styret tvingar igenom nedläggningar av välfungerande enheter, med nöjda barn, föräldrar och pedagoger till förmån för större enheter. Man hänvisar till att beslutet är taget för en lång tid sedan men beklagar att man tydligen helt missat och glömt bort att kommunicera ut beslutet till de olika påverkade. Och detta är tyvärr symptomatiskt med besluten fattade av det konservativa styret. Beslut som tagits helt utan förankring med de påverkade. Beslut som tas, inte för att de är nödvändiga eller efterfrågas, utan enbart på grund utav ideologiskt tänkande.

Alla barn passar inte bäst i stora förskolor med åtta avdelningar. Vi i Centerpartiet vill se en bredd inom förskolan. Stora förskolor, små förskolor, föräldrakooperativ, privata skolor. Det är inte enfald och storskalighet som skapar lyckade resultat och välutbildade barn utan snarare en mångfald av aktörer. Detta så att vart och ett utav Trelleborgs barns behov bäst kan uppfyllas. Alla stöps inte i samma form, därför kan inte heller våra enheter endast vara en enda stor fabrik. Vissa elever behöver större utrymmen i mindre barngrupper medan andra elever mycket väl skulle kunna fungera bra i större grupp.

I en intervju med Trelleborgs Allehanda (den 4 oktober) angående att Trelleborgs kommun lägger minst pengar på skolan utav alla Sveriges kommuner svarar Mikael Rubin följande på frågan 
”Ni omorganiserar skolan och förskolan från små till större enheter, delvis för att få ner lokalkostnaderna. Många föräldrar är upprörda och vill ha kvar små enheter. Är omorganisationen verkligen nödvändig när ni redan är bäst i landet på att hålla nere kostnaderna?” :

”Självklart är den det. Vi har planerat detta sedan 2016, men vi har varit oerhört dåliga på att kommunicera det till invånarna. Varför ska man inte sträva efter att bli ännu bättre? Det gör Usain Bolt och Zlatan”, säger Rubin.

Att som kommunstyrelseordförande jämföra sig själv och sitt arbete med Usain Bolt och Zlatan säger en del om den goda självbilden men när faktum är att man lägger absolut minst pengar på skolan i landet kan man inte annat än häpna. Argumentationen ifrån det moderata kommunalrådet är att låga kostnader är det samma som bra för kommunen och därmed bra för eleverna och personalen.

”Beslut tas, inte för att de är nödvändiga eller efterfrågas, utan enbart på grund utav ideologiskt tänkande.”
Ola Olsson (C)

Jag är övertygad om att för många utav Trelleborgs duktiga lärare och elever är det snarare det motsatta. Och vi måste se till individen, till den enskilde elevens behov. Därför att individens behov påverkar i slutänden också resultatet. Det finns många delar inom skolan och förskolan som förtjänar tillskjutna medel. Exempelvis behövs stora satsningar på fler pedagoger och lärare, mer och bättre läromedel, utökad elevhälsa samt stödpersonal så som specialpedagoger. Det är nöjda elever som når upp till lärandemålen som definierar succé. Inte budgetresultatet på sista raden.

Styret driver ensidigt igenom centralisering i stora enheter genom det de kallar för effektivisering utan att förankra besluten med de påverkade och blir samtidigt överraskade av gensvaret. Det blir inte vi. Centerpartiet är ett decentralistiskt, liberalt parti som ser till den enskilde individen, den minsta i vårt samhälle. Det är vårt uppdrag som myndighetsutövare att se till att vart enda barn i Trelleborgs förskolor blir sedda, hörda och ges möjlighet att utvecklas till sin fulla potential. Genom en variation av utövare ger vi också möjlighet för just detta att ske. Genom att se till varje invånare och möjliggöra deras livsresa ger vi kraft till varje människa.

Ola Olssson (C)