Annons

Algblomningen är ett skarpt varningstecken

Så var algblomningen igång. Igen. Den här gången är det flera badplatser längs Hanöbukten som har drabbats.
Publicerad 7 juli 2020
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: KUSTBEVAKNINGEN / TT

Skåne är omgivet av hav i tre väderstreck. Och havet har gett oss skåningar så mycket. Mat på bordet under årtusenden. Handelsvägar. Möjligheten att fly till ett bättre liv. Men också naturupplevelser och svalkande dopp.

Vi måste göra mer för att rädda Östersjön. Nu.

Annons

För sanningen är att vårt vackra Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. Under ytan finns döda bottnar lika stora som storleken på ett och ett halvt Danmark. Algblomningen är ett skarpt varningstecken. Den är ett symtom på att den naturliga balansen i Östersjön inte är rätt.

Därför har vi i Centerpartiet föreslagit 1,3 miljarder för satsningar på ett renare hav. Vi kallar det för ”Den blå miljarden” som innebär bland annat:

  • Sanera förorenade vattenområden och kuster

Våra hav lider av tidigare generationers okunskap och oförsiktighet med utsläpp av skadliga ämnen och dumpning av avfall. Skadliga kemikalier finns kvar i haven efter tidigare utsläpp och för att städa upp dessa krävs stora resurser. Vi vill sanera förorenade vattenområden, kuster samt vrak som läcker skadliga ämnen.

  • Gör det dyrt för alla länder runt Östersjön att smutsa ner

Många länder runt Östersjön är med och bidrar till utsläppen. Därför måste också alla dessa länder vara med och bidra till åtgärderna. Vi vill införa ett nytt system där de länder som smutsar ner Östersjön också får betala, inspirerat av EU:s system för handel med utsläppsrätter

  • Minska de svenska utsläppen

Om utvecklingen fortsätter kommer det att vara mer plast än fisk i haven år 2050. Därför måste vi minska användningen av fossila plaster. Vi vill också ha fler lokala åtgärder för att restaurera vattenmiljöer, våtmarker och vattendrag som kan bidra till att filtrera bort näringsämnen. Det finns även en del tekniker som utvecklas för att ta upp näringsämnen ur vattnet. En sådan är näringsupptag genom musselodling. Genom att bland annat odla musslor i vattnet kan de ta upp näringsämnen. När musslorna tas upp ur vattnet, följer även en del av näringsämnena med. Vi vill att den här typen av tekniker utvecklas mer, som ytterligare ett sätt att minska näringsämnena i vattnet.

Det är tre av flera konkreta åtgärder vi har för att rädda Östersjön och andra svenska hav. Och vi är beredda att satsa stora belopp på att genomföra dem. För om inget händer, kommer våra barn och barnbarn att få betala ett mycket högre pris.

Patrik Holmberg (C)

Regionfullmäktigeledamot; ordförande Centerpartiet Trelleborg

Stina Larsson (C)

Tjänstgörande ersättare riksdagen; ordförande Centerpartiet Kävlinge

Annons

Christina Nyström (C)

Ordförande Centerpartiet Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons