Annons

Ålen förtjänar bättre än en macka

Debatt • Publicerad 11 augusti 2014
Ålfisket måste upphöra, skriver Anne-Sophie Dureigne (MP).Foto: Foto: Lars Ottosson

I sommaren bjuder Trelleborg på många trevliga marknader, med olika tivoli, hantverk, smått och gott, och en möjlighet att träffa gamla bekantar. Tyvärr bjuds dessa marknader även på en del rökt ål.

Det har blivit svårare att ha ål på sitt julbord de senaste åren. Anledningen är enkel: det finns inte så mycket ål kvar i världen. Ålbeståndet har minskat med 99 procent på 30 år. Det tog mycket tid innan de europeiska länderna bestämt sig för att utreda problemet och det lär dröja ytterligare ett tag innan drastiska åtgärder ska införas. Europeiska Unionen har antagit en återhämtningsplan sedan 2007, men det pratas fortfarande inte så mycket om ett totalt fiskestopp. Ännu en gång styr ekonomiska intressen, medan ålen, en av planetens äldsta djur, håller på att försvinna.

Annons

Sedan 2007 är det förbjudet att fiska ål i Sverige. Dock har vissa yrkesfiskare lyckats få dispens och fortsätter med att bidra till minskningen av den akut utrotningshotade arten. Rökt ål säljs runt om i Sverige, och inte minst i Trelleborg.

Det går inte att odla ål; den blir bara könsmogen efter 10 till 25-årsåldern och kan bara leka i Sargassohavet. Det går inte heller att utplantera ål; den hittar inte till Sargassohavet.

Miljöpartiet kräver ett totalt och omedelbart ålfiskestopp i Sverige och i andra EU-länder. Isabella Lövin, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, har redan gjort ett otroligt jobb för att förändra EU:s fiskepolitik, framför allt gällande hotade arter. Som konsument kan du också påverka ålens överlevnad. Köp inte rökt ål. Det finns gott om feta fiskar, som inte är utrotningshotade eller som odlas på ett hållbart sätt. Våra barnbarn har rätt att få se en ål någon annanstans än i historieböcker.

Anna Töörn
Anne-Sophie Dureigne, Miljöpartiet Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons