Annons

Aldrig har idrott varit så viktigt!

Vi går mot en tuff höst på många vis. Ekonomin kommer vara oerhört ansträngd för många.
Publicerad 9 september 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att träna tillsammans med andra gör att den psykiska hälsan blir mycket bättre, skriver Mats Svensson (KD).
Att träna tillsammans med andra gör att den psykiska hälsan blir mycket bättre, skriver Mats Svensson (KD).Foto: Ørn E. Borgen

Energipriser, mat, diesel och mycket annat gör att många inte har pengar över att konsumera för. Företag börjar redan trappa ner och alla klarar inte av situationen. I Trelleborg har vi läst om tomatordningen och Ångbagarn. En del konsumtionsvaror handlas minimalt nu. Köerna i butiken blir längre eftersom det är mindre personal att förfoga över. Det finns de som talar om matkris och ransonering framöver. S slår på trumman och gratulerar pensionärerna för några hundralappar extra i pension. De har själva betalt det och mångdubbelt mer i energikostnader. Moms på skatten är bra för staten.

I ljuset av detta så ökar den psykiska ohälsan till rekordnivåer vilket skapar depression. De fysiska aktiviteterna är därför viktigare än någonsin. Ska man orka stå emot så måste den fysiska statusen vara hög. Att träna tillsammans med andra gör ju också att den psykiska hälsan blir mycket bättre. Det är en stabiliserande faktor. Vi behöver varandra mer än någonsin och social samvaro är oerhört viktigt. Var finner vi då detta?

Annons

Föreningslivet har sällan varit så viktig som nu. Det är hjälp till självhjälp att satsa på detta. Vi politiker måste lägga mer pengar i budgeten på fritid och kultur. Vi fick glädjande nog pengar till en satsning nu i sommar och den pågår för fullt. Satsningarna måste fortsätta för såväl bredd- som toppidrott då de oftast hänger samman. Ingen topp ingen bredd och tvärtom. I sammanhanget får vi heller inte glömma para-idrotten. Den är glädjande nog växande i vårt land. I KD vill vi också satsa på ”Senior sport school”. Vi vill att det ska finnas i varje skånsk kommun om vi talar regionalt. Det är en fin gemenskap för de som är 65+. Idrottsaktiviteter och matlagning är oftast på programmet.

”Föreningslivet har sällan varit så viktig som nu. Det är hjälp till självhjälp att satsa på detta.”
Mats Svensson (KD)

Det finns partier som kallar oss för föreningspartiet för att vi haft ordförandeposter 2006-2014 och nu 2018-2022. Ja det är viktigt för oss. Våra satsningar på fyra konstgräsplaner, tennisbanor, ”helrenovering” av Söderslättshallen, föreningarnas hus, allaktivitetshus i Anderslöv och nya omklädningsrum för ishockey och friidrott är några få exempel. På gång är tillbyggnad i Smygehamn för gymnastiken, Ebbehallen, ny rugbyplan etc. Den listan kan göras lång men vi är inte nöjda där. Vi behöver fortsätta den matchen för att göra föreningslivet så tillgängligt som möjligt. Friluftslivet i fina Albäckskogen kan fortsätta att utvecklas och vi kristdemokrater kommer aldrig sluta kämpa för ett konserthus. Vi har en fantastisk kulturskola som ska byggas till framöver. Strandpromenad mellan Gislövs hamn och Dalabadet är en annan högt prioriterad fråga.

Allt detta är så mycket viktigare än vi många gånger förstår. Det håller nere sjukvårdskostnader och depressioner men skapar uthållighet, positivitet, god hälsa och social kompetens.

Vi får aldrig glömma de mjuka värdena i livet mitt i alla diskussioner rörande vägar och byggnader. Låt oss tillsammans skapa hjärtlandet där just du är värd lika mycket som alla andra.

Mats Svensson (KD), kommun- och regionkandidat

Annons
Annons
Annons
Annons