Annons

Akka är en social samlingspunkt

Som restaurangmänniska och kommunist, vill jag starkt ifrågasätta Ulf Bingsgårds uttalande om att Akkas restaurang skulle konkurrera med några andra restauranger, såsom Anderslövs gästis.
Debatt • Publicerad 20 november 2012

Har talat med fyra krögare och kolleger och de undrar detsamma. Det är befängt och ett argument som är mer än lovligt dåligt ... Det gör dom alltså inte! Klientelet som söker sig dit är inte den gängse restauranggästen, utan precis som Catherine Persson säger, människor som sällan eller aldrig går på lokal på grund av antingen ålder eller andra hinder, och en del som jobbar där, gör det för att de aldrig skulle få ett vanligt jobb någon annanstans.

Visst, boende där har ju besök ibland och äter säkert där tillsammans med sina åldrade släktingar. Även en och annan främmande fågel dyker säkert upp då och då... Men i huvudsak är det ett socialt ansvar som Bingsgård och kommunen vill slippa undan i ett missriktat anfall av spariver. Dessutom så ligger hyran på 365 000 för lokalerna, så den krögare som söker sig dit må lida av dålig självbevarelsedrift.

Annons

Vad som bör göras i Trelleborg och för övrigt i hela Sverige, är att istället för att sälja ut kommunala verksamheter på grund av att inte vinsterna är tillfredsställande. Är att storsatsa på dessa och nyanställa personal istället för det motsatta. Sådant förfarande kanske skulle kallas Keynesianism, vilket i sig har mindre betydelse. Men det var en sådan ekonomisk politik som Socialdemokraterna drev innan nyliberalerna Erik Åsbrink, Kjell-Olof Feldt och Bengt Dennis ändrade taktiken. Det var ett märkligt drag. För Keynes principer har faktiskt fungerat förr.

När industrin krisar ska det satsas för fullt i välfärd och omsorg. Den ska inte läggas ner och pantsättas för privat vinstmaximering. Det har fungerat förr och skulle säkert fungera igen om den politiska viljan fanns.

Jag undrar också om det finns några beräkningar på vad det skulle kosta om inte denna verksamhet fanns? Om det överhuvudtaget finns några analyser runt detta ämne?

Eller om det är som vanligt, att en inhyrd konsult har räknat ut vad det kostar att driva och sedan får det vara bra med det, trots att kostnaderna kanske skulle fördubblas i ett längre perspektiv vid en nedläggning/utförsäljning/uthyrning, eller vad de behagar att kalla det denna gång?

Djupgående analyser och medmänsklighet har ju gudbevars aldrig varit borgerlighetens främsta signum så varför blir man förvånad över att Bingsgård jämför denna oas för äldre med en restaurang och samtidigt inbillar sig att någon ska ta honom på allvar när han hävdar att denna verksamhet skulle på något sätt konkurrera ut någon annan restaurang med hjälp av kommunala medel.

Vi vet mycket väl att Moderaterna inte vill ha någon skattefinansierad välfärd för någon, utan de vill privatisera den. Så är det och all heder åt Moderaterna och Bingsgård för att de är det pålitligaste och mest principfasta partiet av alla de etablerade partierna. När ni för er politik, blir man sällan förvånad.

Krister Rehn

Kommunistiska partiet

Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons