Annons

70 procent av våra klienter återfaller inte i brott

Svar till Fängelsefritt Trelleborgs (den 16 december).
Publicerad 28 december 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skulle svaret vara att inte bygga ett nytt fängelse? Nej, det blir ju en logisk kullerbytta, konstaterar Andreas Wallin, Kriminalvården.
Skulle svaret vara att inte bygga ett nytt fängelse? Nej, det blir ju en logisk kullerbytta, konstaterar Andreas Wallin, Kriminalvården.Foto: Johan Nilsson/TT

Föreningen Fängelsefritt Trelleborg har denna gång överträffat sig själva i att försöka skrämma lokalbefolkningen i Trelleborg med villfarelser.

Kriminalvården har återkommande varit tydlig med vilka konsekvenser det kan bli med fler intagna på samma yta. Att det blir trångt påverkar naturligtvis arbetsmiljön för både våra medarbetare och intagna. Det är ju därför vi behöver bygga ut med fler platser och nya anstalter. Vi hanterar varje dag 7 500 häktade och intagna och nya typer av kriminella utmanar oss. Det förekommer incidenter, men få allvarliga tillbud utifrån den rådande kritiska trånga situationen. En intagen som försöker hålla kontakt med utsidan är inte intresserad av laglydiga trelleborgare utan mer sannolikt sina kriminella nätverk och det stävjar vi.

”En intagen som försöker hålla kontakt med utsidan är inte intresserad av laglydiga trelleborgare utan mer sannolikt sina kriminella nätverk och det stävjar vi.”
Andreas Wallin
Annons

Skulle svaret på dessa utmaningar vara att inte bygga ett nytt fängelse? Nej, det blir ju en logisk kullerbytta.

Personalomsättningen hos Kriminalvården är 8,1 procent för hela myndigheten och 7,8 för kriminalvårdare (2020). Personalomsättningen i stort för statliga myndigheter låg 2020 på 10,4 procent.

I ett avseende håller jag dock helt med skribenterna – Kriminalvårdens medarbetare gör ett fantastiskt jobb för att göra Sverige tryggare och säkrare. Något som bekräftas av statistiken – 70 procent av våra klienter återfaller inte i brott. Hos oss finns tiden att göra skillnad, att få människor att vilja göra en förändring.

Andreas Wallin, häkteschef Trelleborg och Malmö Kriminalvården

Annons
Annons
Annons
Annons