Annons

596 arbetslösa ungdomar – ett bevis på er passivitet

Svar till Tina Järvenpää (den 20 november).
Debatt • Publicerad 27 november 2013

Vad skall man säga? Först tänkte jag inte bemöda mig med att bemöta Tina Järvenpääs försök till att vara ansvarsfull över arbetsmarknadspolitiken.



Rubriken löd FP tar ungas svårigheter att få jobb på allvar. Jaså, sen när? 

I inlägget beskriver hon att ett av problemet är att det är för lite rörlighet på arbetsmarknaden, att människor inte vågar söka nya arbeten. Min fråga är följande: Tror du att det har att göra med oron att bli arbetslös och få gå på a-kassan, som ni vägrar höja och dessutom försvårar för individerna att få behålla? Att höja a-kassan de första 100 dagarna ger föga hopp.



Annons

Du nämner att du vill ha en flexibel arbetsmarknad, på vems bekostnad? Utan att chansa alldeles för mycket, gissar jag att svaret blir på arbetstagarens. 

I din text trycker du ner arbetstagare som "har jobb som inte kräver så mycket erfarenhet". Vilka jobb tänker du då på? Vilka jobb anser du inte behöver så mycket erfarenhet? Kan du se dessa människor i ögonen och säga till dessa människor att deras jobb, kan vem som helst klara av?



Du nämner att det är Socialdemokraterna och de rödgröna som har byggt upp den höga arbetslösheten. Jag vet inte om du har tänkt på det Tina, men det är faktiskt ni som har haft makten i sju år, lokalt och på riksnivå. Vilken politik har ni fört som skulle minska arbetslösheten? Enligt alla undersökningar har den ökat med Er vid makten.

Du skriver att vi skall sänka ingångslönerna och därigenom bli av med massarbetslösheten bland ungdomar. För det första är det inte fackens ansvar att bekämpa arbetslöshet genom försämrade arbetsvillkor och lägre löner. Det ligger inte i medlemmarnas intressen.



Är det verkligen så att det är ingångslönerna som gett oss denna höga arbetslöshet? Svaret är nej. Det är inte heller sant att sänkta ingångslöner kommer att skapa en massa nya jobb. Ungdomars ingångslöner är redan låga i dag, men du får gärna beskriva vad du anser som lämplig ingångslön för ungdomar.



Sänkta ingångslöner skulle, eftersom de inte skapar nya jobb, dessutom påverka konsumtionen negativt och då sänka efterfrågan, och i förlängningen leda till färre jobb. Att sänka ingångslönerna är att försämra för alla som anställts, detta trots att det inte skapar nya jobb. Det verkar i stället som facket tar sitt ansvar just genom att inte acceptera den typen av lösningar.



Du nämner i ditt inlägg att det är 596 ungdomar i Trelleborg som är arbetslösa. Det tycker jag är ett bevis på Er passivitet och oförmåga att locka näringslivet till Trelleborg som ger arbetstillfällen.



Jag hoppas liksom du att ungas chanser till att få jobb blir en stor valfråga 2014. För då är jag övertygad om att det blir maktskifte, såväl på riksnivå som på kommunalnivå.



Nilla Olsson
Thomas Westman
, ordförande LO Sektionen Sydvästra Skåne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons