Annons

25 procents makt för 3,67 procent av rösterna – är det demokrati?

Demokrati kommer från grekiskans démos och krátos vilket kan översättas med folkstyre. Detta är grunden för vår demokrati.
Publicerad 31 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten har synpunkter på Liberalernas inflytande i den lokala politiken, med tanke på valresultatet.
Skribenten har synpunkter på Liberalernas inflytande i den lokala politiken, med tanke på valresultatet.Foto: Julia Ericsson

I valet 2022 fick Liberalerna i Trelleborg 3,67 procent av rösterna. Trots tidigare avståndstagande från Sverigedemokraterna valde man efter valet att ingå i ett styre med detta parti. Kanske främsta anledningen var att (L) skulle få ett kommunalråd?

Henrik Silfverstolpe (L) utnämnde sig till ”demokratiminister” och uttalade att ett demokratiråd skulle inrättas. Först nu, ett år senare, kom Henrik Silfverstolpe med önskemål om att få in synpunkter på arbetsordningen för en eventuellt kommande ”demokratiberedning” med bara en dags varsel. Är det här demokrati?

”Vad ska beredningens arbete syfta till och vad är målet?”
Jan-Erik Andersson (S), Trelleborg
Annons

Vårt parti tillämpar demokrati i vår organisation. Då måste våra olika delar i organisationen få möjlighet att ta ställning till en fråga. Det kan man inte göra på en dag. Liberalerna och resten av SD-styret har uppenbarligen en annan (o)demokratisk process. Då kan man ju undra om ”demokratiministern” är rätt person att leda en demokratiberedning. Ändamålet med beredningen är också väldigt luddigt. Vad ska beredningens arbete syfta till och vad är målet?

Jan-Erik Andersson (S), Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons