Annons
Nyheter

Reepalu är en skam

Under lång har vi fått höra från en del vänsterskribenter att det knappt finns någon anti­semitism. Att hatet mot judarna har ersatts av hat mot andra grupper.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2012

Man kunde önska att terrordådet i Frankrike skulle få dessa debattörer att besinna sig. ”Låt Toulouse bli en väckarklocka”, var rubriken på en insiktsfull artikel på Expressens ledarsida nyligen. Expressen kritiserade bland annat socialdemokraten Ilmar Reepalus många bisarra uttalanden om antisemitismen i Malmö.

Reepalu visar dock inga tecken på att besinna sig. I ett viktigt reportage av Paulina Neuding i senaste numret av tidskriften Neo bagatelliserade Reepalu ännu en gång judehatet. Och han påstod att Judiska församlingen skulle vara infiltrerad av Sverigedemokraterna, ett uttalande han senare tvingades ta tillbaka.

Annons

Mönstret känns igen. Tidigare har Reepalu jämfört sionism med antisemitism och skuldbelagt den judiska minoriteten i Malmö. Mannen kan uppenbarligen inte förstå att någon kan känna en genuin oro för judarnas situation i Malmö. Han avfärdar rapporter om antisemitismen som ett resultat av den israeliska lobbyns verksamhet. Han kan inte tala om antisemitismen i Malmö utan att samtidigt blanda in Mellanöstern. (En utmärkt sammanfattning av hans många uttalanden finns i Lisa Abramowicz och Ulf Öfverbergs artikel på Newsmill nyligen.) Nu är Reepalu en person som ofta skyller på andra, tycker synd om sig själv och påstår sig vara felciterad. Det har han också gjort i andra sammanhang, som i debatten om den grova kriminaliteten i Malmö.

Länge har jag hoppats av Reepalus allmänna omdömeslöshet, liksom hans okunnighet om 1900-talets historia, skulle räcka som förklaringar till att han så ofta slirar i frågor om judar och antisemitism. Men nu har han nog passerat en gräns.

För många tycks det vara så svårt att tro att en ledande socialdemokrat kan göra antisemitiska utspel att man febrilt söker andra förklaringar. Också vissa liberaler verkar anse att det är värre att anklaga någon för antisemitism än att göra antijudiska uttalanden. Ett exempel på denna attityd var en artikel av Karl Rydå på UNT:s ledarsida häromdagen. Rydå kritiserar förvisso Reepalu men väljer samtidigt att desarmera sin egen kritik och att mästra Reepalus kritiker: ”Ilmar Reepalus uppsåt är inte ont.” Jaså. Rydå erkänner dessutom att han knappt vet någonting om Malmö.

Martin Liby Alonso uttryckte sig betydligt mer klarsynt på Dagens Nyheters ledarsida: ”En S-politiker som uttryckt sig på samma sätt om någon annan grupp som trakasserats på grund av sin etnicitet hade redan fått lämna sitt uppdrag.” Reepalu är en skam för Socialdemokraterna. Och för Malmö.

David Andersson är författare och redaktör på tidskriften Axess.

Mattias Karlsson
David Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons