Annons
Nyheter

Moderaternas jantelag

Nyligen publicerade Moderaternas chefsstrateg Per Schlingmann en artikel i Expressen med rubriken ”Svenska jantelagens makt är bara en myt”.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2012

Schlingmann menar att Sverige präglas av individualitet och kreativitet. Han påstår att Jantelagen inte är så typiskt svensk som man kan tro utan att det finns motsvarigheter i andra kulturer. På engelska talar man om ”The tall poppy syndrome”. Uppenbarligen har Schlingmann dimmiga föreställningar om var uttrycket Jantelag kommer ifrån.

Ordet myntades av den dansk-norske författaren Aksel Sandemose (1899-1965) i romanen En flykting korsar sitt spår (1933). Det är en rasande uppgörelse med författarens uppväxt i den danska småstaden Nykøbing Mors, i boken kallad Jante. Förvisso är det en skönlitterär text, men författaren gjorde ingen hemlighet av det självbiografiska inslaget. Berättaren Espen Arnakke är, precis som Sandemose, född 1899 av en dansk far och en norsk mor.

Annons

Jantelagen är formulerad i tio budord, där det första är ”Du skall inte tro att du är något” och det sista ”Du skall inte tro att du kan lära oss något”. Nog finns det något skandinaviskt över detta. Men det handlar också om livet i en småstad, där alla känner varandra och den sociala kontrollen är hård. Sandemose menade att lagen har en generell räckvidd.

I en senare upplaga av En flykting korsar sitt spår diskuterade Sandemose bokens öden. Han konstaterade att Jantelagen ”blivit ett begrepp för sociologer och författare inte enbart i Norge”. Sandemose skriver också om de ilskna reaktioner romanen väckte hos människor som bodde i Nykøbing Mors.

Ännu obehagligare var breven från personer som njöt av att staden hade blivit angripen och levererade saftigt skvaller. ”Gemensamt för både dem som angrep mig och dem som törstade efter att få mig att fortsätta var att inte en enda av dem hade läst boken.” Och idag angrips uttrycket ”Jantelagen” av personer som inte känner till Sandemose. Schlingmanns artikel är symptomatiskt för den intellektuella torftighet som präglar de nya Moderaterna. När han skall belägga sin tes om svenskarnas individualism hänvisar han inte till forskning utan till egna iakttagelser av människors beteende på Facebook.

Partiledaren Fredrik Reinfeldt stoltserar med att han endast läser enklare deckare. Ett par framträdande medlemmar av Moderata ungdomsförbundet har lovat att inte grubbla ”över vad döda gamla överklassgubbar från andra århundraden tyckte och tänkte – oavsett om de var poeter, filosofer eller författare”.

Moderaterna tycks styras av en jantelag som säger att ingen skall anstränga sig intellektuellt, hävda att några kulturyttringar är bättre än andra eller överhuvudtaget ha andra åsikter än majoriteten av folket.

David Andersson är författare och redaktör på tidskriften Axess.

Mattias Karlsson
David Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons