Annons
Nyheter

Lyssna på Strindberg

I förra veckan var det 100 år sedan August Strindberg dog. Naturligtvis högtidlighålls detta på olika sätt under hela året.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2012

Strindbergsjubileer brukar vara populära. År 1999, då författaren skulle ha fyllt 150, läste man varje dag ett brev av honom på radion.

Har vi någon nationalförfattare är det förvisso Strindberg. Trots detta har han lyckats behålla sitt rykte som rebell, och idol för många vänsterskribenter. Trots sin kvinnosyn, sin politiska ombytlighet och sina konstiga religiösa och vetenskapliga spekulationer lyckades Strindberg under sina sista år bygga en allians med den framväxande arbetarrörelsen. Han fick också sin konkurrent Verner von Heidenstam stämplad som reaktionär.

Annons

Redan 1931 varnade den socialistiske litteraturhistorikern Victor Svanberg för ”Strindbergskulten”, och pekade på Strindbergs många reaktionära åsikter. Det har inte hindrat vänsterskribenter som Olof Lagercrantz och Jan Myrdal från att dyrka honom.

Det händelserika året 1968 gav Myrdal ut ett Strindbergsurval under namnet Ordet i min makt. Läsebok för underklassen” Syftet var att bryta med akademikernas och överklassens Strindbergsbild. Myrdals engagerade efterord har onekligen ett visst underhållningsvärde. Men de texter som fanns med i antologin var inte särskilt roliga, och har knappast gjort Strindberg mera folkkär.

Lyckligtvis finns det andra delar av författarskapet att upptäcka. Strindbergs storhet ligger väl delvis i hans väldiga produktivitet, som dock samtidigt gör författarskapet ojämnt och svåröverskådligt. En genomsnittlig skönlitterär bok av Hjalmar Söderberg är bättre än en genomsnittlig bok av Strindberg. Men Strindberg har större bredd och skrev fler bra böcker.

Utomlands är Strindberg nästan enbart känd för sina pjäser. I Sverige har romaner som Röda rummet och Hemsöborna en stark ställning. Frågan är dock om han är någon riktigt bra romanförfattare. Som Göran Hägg påpekar i sin svenska litteraturhistoria lärde sig Strindberg aldrig riktigt tekniken för att skriva längre berättelser. (Bland hans noveller finns en del pärlor, den mest kända kanske Ett halvt ark papper.) Det är utan tvivel inom dramatiken Strindberg når sina största triumfer. För att uppleva detta måste man inte besöka någon teater. Hans pjäser går utmärkt att läsa.

Ett par av mina personliga favoriter är Fröken Julie och den mindre kända Påsk. Dessa två pjäser finns dessutom i underbara inspelningar från Radioteatern, gjorda på 50-talet av mästarna Alf Sjöberg och Ingmar Bergman. Om ni inte har hört dem rekommenderar jag att ni besöker Radioteaterns hemsida på nätet. Där finns också många andra Strindbergsuppsättningar utlagda. Tag och lyssna!

David Andersson är författare och redaktör på tidskriften Axess.

Mattias Karlsson
David Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons