Annons
Nyheter

Bagatellisera inte antisemitismen

I torsdags, på Förintelsens minnesdag, publicerade Expressen en viktig artikel av Henrik Bachner med rubriken ”Hatet i repris”. Bachner varnade för uppfattningen att antisemitismen skulle ha upphört.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2011

Speciellt kritiserade han tesen – framförd av bland andra Jan Guillou, Mattias Gardell och Andreas Malm – att antisemitismen skulle ha ”ersatts” av islamo­fobin. Han konstaterade att det inte finns något stöd i forskningen för detta.

Bachner vet vad han talar om, han är förmodligen Sveriges främste expert på antisemitism. År 1999 lade han fram den mycket läsvärda avhandlingen ”Återkomsten – antisemitismen i Sverige efter 1945”.

Annons

Av politiska skäl väljer emellertid en del debattörer, särskilt inom vänstern, att bagatellisera judehatet. Till denna grupp hör förvisso inte förre statsministern Göran Persson (S). Persson talade i Malmö den 27 januari och konstaterade då att vi måste göra mer för att bekämpa antisemitismen. Han påpekade också att om Israel hade existerat 1938 så hade Förintelsen inte ägt rum.

Få svenska politiker har haft samma engagemang som Persson när det gäller att sprida kunskaper om Förintelsen. Men dessvärre har en del socialdemokrater i Skåne en helt annan inställning till hur vi skall hantera det förflutna.

I en radiodebatt om situationen för Malmös judar påstod kommunalrådet Ilmar Reepalu att det som hände på 1930- och 40-talen är irrelevant när man diskuterar dagens antisemitism. Reepalus många groteska uttalanden har gjort Malmö ökänt internationellt. Bland annat har Simon Wiesenthal-centret varnat judar från att resa hit.

En del av de judar som bor i Skåne har erfarenhet av nazisternas judeförföljelse. En del har flytt undan den antisemitism som grasserade i de kommunistiska länderna i slutet på 60-talet och som ledde till att de kvarvarande polska judarna drevs ur landet. Ett vanligt inslag i den antisemitiska propagandan i Östeuropa var att likställa judar, israeler och sionister med nazister. Sovjet­ledaren Leonid Brezjnev påstod att Israel ville ”kopiera Hitlerregimens brott”.

Dessvärre har den illasinnade jämförelsen också kommit in i den svenska debatten. Reepalu jämställde i Skånska Dagbladet sionism med antisemitism. Och hans partikamrat Ingalill Bjartén i Staffanstorp förklarade häromåret att israelerna gör ”exakt samma sak som nazisterna”.

Den kommande socialdemokratiske ledaren, vem det nu blir, har en väsentlig uppgift att slå fast hur man inom partiet ser på antisemitism. Inställningen i denna fråga är betydligt viktigare än synen på rut-avdrag. Förhoppningsvis har Göran Perssons arbete inte varit förgäves.

David Andersson är författare och redaktör på tidskriften Axess.

Mattias Karlsson
David Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons