Annons
Bromölla

Sweden Rock "erbjuds" Stimtillstånd

Stim hävdar att Sweden Rock Festival AB inte sökt tillstånd för att spela musik på årets festival. Därför erbjuds ett tillstånd mot att en avgift betalas i förskott. Allt för att festivalen inte ska ställas in.
Bromölla • Publicerad 20 maj 2011
Foto: 

28 april stämde Stim Sweden Rock Festival för uteblivna avgiftsbetalningar. "Trots rekordvinster för Sweden Rock har personerna bakom festivalen hårdnackat vägrat att göra rätt för sig i förhållande till låtskrivarna", påpekade Stim i samband med att en stämningsansökan lämnades in till Blekinge tingsrätt. Enligt Stim motsvarar Sweden Rocks obetalda avgifter för 2010 på 2,6 procent av biljettintäkterna.

Sweden Rock å sin sida anser att man betalar det man ska genom skatt. Man har ifrågasatt Stims monopol och välkomnat en stämning.

Annons

"De senaste åren har STIM höjt sina tariffer extremt kraftigt: från 2009 till 2010 höjdes till exempel Sweden Rock Festivals STIM-avgift med 67 procent. Sweden Rock Festival har i likhet med många andra svenska festivaler motsatt sig dessa enligt oss ensidiga, omotiverade prishöjningar och försökt att föra en dialog direkt med STIM om detta. STIM har tyvärr redan från början vägrat att diskutera prissättningen eller motivera höjningen", skrev festivalledningen i ett pressmeddelande för ett par veckor sedan.

Nu kommer Stim med nästa utspel. I ett pressmeddelande påpekar man att festivalarrangören inför årets festival inte "brytt sig om att söka tillstånd för att spela musik." Något som, enligt Stim, skulle kunna äventyra festivalen och om den genomförs innebär det "omfattande upphovsintrång", enligt Stim. Återigen går Stim ut via ett pressmeddelande och erbjuder Sweden Rock Festival ett tillstånd. Motprestationen ska vara att festivalbolaget betalar en avgift för tillståndet i försökt.

– Att Sweden Rock de senaste åren försökt dribbla bort sina skyldigheter att betala för låtskrivarnas insatser är ett grovt profiterande på andras skapande. Men nu är det viktigaste att årets festival kan genomföras både för publikens och för låtskrivarnas skull, säger Susanne Bodin, Stims kommunikationschef.

Till Sydsvenskan säger Martin Forssman, pressansvarig på Sweden Rock, att man vill att artisterna ska kompenseras på ett skäligt sätt . Men att man inte är överens med Stim om prissättningen. Något förskott kommer inte betalas.

– Nej det kommer vi inte. Vi har inte ens sett något förskottsbelopp. För vår del är det lika gott att en tredje part får avgöra detta.

Mikael Hallqvist
Roger Bing
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons