Annons
Bromölla

Barn måste ha hörselkåpor på Sweden Rock

Frågan om ljudnivåerna på Sweden Rock har varit ända uppe i Högsta domstolen. Festivalledningen har diskuterat en åldergräns för barn under 13 år, men istället måste alla barn ha hörselkåpor på sig.
Bromölla • Publicerad 7 januari 2012
Tvång på att barn under 13 år ska ha hörselkåpor införs på Sweden Rock.
Tvång på att barn under 13 år ska ha hörselkåpor införs på Sweden Rock.Foto: Johanna Wallin

I höstas kom beslutet från Högsta domstolen att man inte anser att det finns skäl nog att ta upp fallet med att Sweden Rock Festival ska betala böter för höga ljudnivåer. Därmed stod det klart att festivalbolaget får betala 200 000 kronor i vite. Sweden Rock Festival AB hade överklagat fyra domar där man i Mark- och miljööverdomstolen dömts att betala viten för att ha överskridit gränserna för ljudnivåer vid fyra tillfällen under 2009 års festival.

Det är Miljöförbundet Blekinge Väst som yrkat att festivalen ska böterna. Därifrån har budskapet varit klart. Sänk volymen eller inför åldersgräns. Festivalledningen har diskuterat att sätta en åldersgräns vid 13 år.

Annons

-Det finns två olika ljudnivåer att förhålla sig till, arrangemang som arrangeras för vuxna får man ha en högre ljudnivå och tar man in barn under 13 år så måste man sänka ljudnivån, säger Martin Forssman, pressansvarig på Sweden Rock Festival.

Någon åldergräns blir det dock inte vid Sweden Rock i sommar. Martin Forssman berättar att man diskuterat frågan med Miljöförbundet Blekinge Väst och bollat ett par olika möjligheter.

-Vi har kommit till en annan lösning. Vi kommer att släppa in barn under 13 år, men alla som går in på området måste ha hörselkåpor. Detta är ett sätt att kunna släpp in barn på området, men ändå spela på vuxenvolym, säger han.

Barn under 13 år går gratis in i sällskap av målsman och han eller hon har ansvar för att barnen använder hörselkåporna inne på festivalområdet. Det räcker inte med öronproppar. Barn som inte har med sig hörselkåpor vid entrén kommer inte att släppas in och målsman som, trots tillsägelse, inte ser till att barnen använder kåpor under konsert kan komma att kastas ut. Skydd kommer att finnas att köpa på plats.

-Hörselkåporna kostar väldigt mycket i inköp så vi måste ta lite betalt för dem. Men vi kommer att subventionera dem, säger Martin Forssman.

Han påpekar att festivalledningen gärna ser att Sweden Rock är till för hela familjen.

-Vi har alltid släppt in barn under 13 år och det vill vi fortsätta med.

Sweden Rock Festival anordnas den 6-9 juni 2012.

Rebecka Sjöberg
Roger Bing
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons