Annons
Nyheter

Mellan Bodil och Povel

Carlhåkan Larsén känner både lust och glädje när han läser Fredrik Lindströms nya bok.
Nyheter • Publicerad 30 april 2010

Fredrik Lindström, språkvetare och tv-profil, känner vi som en språksam, spirituell och sympatisk humanist. Han hyser därtill ambitionen att kåsera i skönlitterär form, senast i den lättlästa boken ”Evolutionen och jag kommer inte överens”.

Ingen av oss vet vad vi har framför oss, men bakom oss alla ligger evolutionen. Det är utgångspunkt för Lindströms kluriga, resonerande dikter och prosabitar. Han tar upp ämnen som berör våra intima mänskliga förhållanden (om lördagsnöjen, Bromma-mammor, tjejkalas och fortplantningstankar) och vår plats i universum (med rubriker som ljusår och kontinentaldriften). Hör bara inledningsraderna: ”Människor, var kommer de alla ifrån?” Ett smakprov på tonläget ger ett hum om hur slipstenen dras i kåserande varv:

Annons

Evolutionen mäter framgång

i avkomlingarna

och inget annat,

deras antal och kvalitet.

Det känns så primitivt,

tycker jag,

den bryr sig inte alls

om att jag har varit på TV

eller att jag kände

Povel Ramel

Annons

lite grann.

Det förnuftiga skulle kunna bli snusförnuftigt men författaren undviker farorna, den vardagliga tonen blir inte, eller åtminstone mycket sällan, trivial. Lindströms texter skulle kunna beskrivas som en korsning av Tage Danielsson och Bodil Jönsson.

Man känner lust under läsningen och hittar med lätthet aforistiska formuleringar att glädjas åt. Boken är raffinerat illustrerad med bilder ur naturvetenskapliga planschverk från 1800-talet, trilobiter och nebulosor om varandra.

Carlhåkan Larsén

teaterkritiker

INTERNAL INTERNAL
Carlhåkan Larsén
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons