Annons
Nyheter

Kärleken blommar

Eva-Stina Byggmästar, Vagga liten vagabond. Wahlström och Widstrand.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2010

Hur lycklig kan en kärlek bli? Att läsa Eva-Stina Byggmästars nya dikter ”Vagga liten vagabond” är som att tillföra Muminvärlden några nektardroppar lekfull erotik. Två frejdiga bohemer är på resa med en kappsäck fullproppad med dadlar, pistaschnötter och solhattar. Dikten är en flygande matta som för till härliga ökenland, med rufsiga palmer. Kärleken är sällsam, underbart nojsig och vartenda resmål är lycksalighetens ö.

Får man då inte för mycket av dessa vagabonderande blomsterflickor, dessa strålande feer på fnissigt färgglada balkonger? Nej faktiskt inte, för det tillhör Eva-Stina Byggmästars poetiska talang att få all denna charmfulla prillighet med små kappsäckar i hjärtat att låta fullständigt naturlig.

Annons

Dessa euforiska kärleksdikter från en kvinna till en kvinna är skrivna ur en glatt lekfull position, med porten vidöppen till barndomslandet. Som läsare hajar man nästan till när dikterna mer vuxet börjar tala om att dela slaf med varandra på ”det där ömsinta och ljuvliga sättet”. Undantagsvis börjar dikten andas tungt och djupt. Den trygga flygvärdinnan påminner att det finns kramdjur i stolsfickan om någon blir orolig eller rädd. På dessa grönskande sagoresor är annars dessa känslor frånvarande, allt är frejdigt, äventyrligt, fnissigt och glatt för att använda några av Byggmästars adjektiv.

Det kunde ha blivit alldeles för mycket, men i själva den grönskande överdriftens hänförda generositet ligger diktsamlingens charm. Eva-Stina Byggmästar har ett svindlande uppfinningsrikt poetiskt språk som suveränt kan klara av det stora utmanande äventyret att skriva om det svåraste av allt, om glädjen och lyckan.

Eva Ström

författare

INTERNAL INTERNAL
Eva Ström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons