Annons
Nyheter

Fängslad i tomhet

Danske författaren Jens Christian Grøndahls roman "Fyra dagar i mars" är ett stycke gott romanhantverk. Östen Rosvall njuter men blir förvirrad.
Nyheter • Publicerad 8 april 2010

Vad vill Jens Christian Grøndahl? Hans roman "Fyra dagar i mars" är fängslande välskriven: scenskiftena rytmiskt tajmade, gestalterna känsligt tecknade i träffsäkra närbilder - det märks den nu 51-årige Köpenhamnsförfattaren har en filmregissörsutbildning i bagaget.

Romandebuten kom 1985, "Kvinden i midten", och i början av karriären ansågs Grøndahl som en "svår författare". Med kärleksromanen "Lucca" (1998) nådde han en bred publik.

Annons

"Fyra dagar i mars" inleds med att telefonen ringer i ett hotellrum i Stockholm. 48-åriga, arkitekten Ingrid Dreyer är i Sverige för att ta hem ett uppdrag. Hon svarar. Det är polisen i Köpenhamn. Hennes 15-årige son Jonas är gripen. Han har grovt misshandlat en jämnårig pojke med invandrarbakgrund.

En förtätad berättelse rullar igång. Skilsmässor, svek, frigörelse, ensamhet - allt går igen i den högborgerligt kulturradikala kretsen. Ingrid lämnade Jonas hygglige svenske far för en äldre gift man. Hennes journalistmor och hennes diktarmormor övergav också sina barns fäder.

Grøndahl tecknar ett "mönster av längtan, desperation och självisk obetänksamhet" över tre kvinnogenerationer. Men ärendet är inte att ifrågasätta jämställdhet eller varna för att självständiga kvinnor leder till familjefall och enskild tomhet. Grøndahl är ingen torftig reaktionär. Hans romanvärld är komplex, mer inriktad på relationer än politik. Möjligen riktar han en udd mot en klaustrofobiskt självupptagen medelklass.

Men jag vet, som sagt, inte vad Jens Christian Grøndahl vill. Kanske svarar han i kväll när han kommer till Malmö Stadsbiblioteks internationella författarscen. I vilket fall som helst finns det anledning att läsa "Fyra dagar i mars", inte minst för det goda romanhantverket.

Östen Rosvall

medarbetare på kulturredaktionen

Östen Rosvall
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons