Annons
Nyheter

Välkommen till Haag, Mladić!

Sakta lossar Serbien banden som håller landet kvar som en kommunistisk kvarleva.
Nyheter • Publicerad 3 juni 2011

Förändringarna drivs av det ökande beroendet av EU, men beslut som krävs för en EU-anslutning blir ofta bara nya ord i lagboken och inga reella åtgärder.

Gripandet av Ratko Mladić kan ses som ett tecken på förändringens vind, men innebär inte att nödvändiga politiska beslut kommer att tas. Som att politikerna släpper kontrollen över domstolarna och börjar städa i korruptionen.

Annons

De som under president Milosević skyddade Mladić var i verklig mening krigets män. Konflikten med USA styrde deras värld och det var självklart att skydda honom, nationens hjälte. Så försvinner Milosević till Haag och världen förändras.

Säkerhetstjänstens chef och flera högre officerare arresteras. För Ratko Mladic blir den politiska kretsen oberäknelig. Han tvingas under jord men har fortsatt skydd av armén.

Tiden går. De radikala nationalisternas ledare, arresterad i Haag, förlorar kontrollen över sitt parti, som förvandlas till en mer rumsren organisation. Nationalisterna som en central kraft i Serbien försvagas. Kvar finns dels gamla människor på landsbygden vilka blir alltmer oförmögna att delta i demonstrationer, dels skinnskallar som är alltför få för att utgöra ett verkligt problem.

Plötsligt en dag har processen pågått länge nog och tiden är mogen. Någon beslutar, efter god betalning, att nu får det vara nog och meddelar president Tadić: ”Han är er, varsågod och hämta honom”. Den skenverksamhet som spaningarna efter Mladić fram till denna tidpunkt har varit övergår i ett verkligt agerande.

Alla med kunskap om serbisk säkerhetstjänst vet att arvet från Tito inte har förskingrats. En av Europas bästa säkerhetstjänster, som i god tid kan tipsa om ett helikopterrån i Stockholm, borde också ha reda på var en av världens mest efterspanade personer uppehåller sig.

EU:s beslut att häva visumtvånget för serber har varit bra för landet. Så långt den magra plånboken medger är det nu möjligt för serbiska ungdomar att resa runt i Europa. Många unkna värderingar vädras ut.

Nya generationer kommer efterhand att spela en allt större roll i de serbiska valen och ingen som vill nå eller bevara en maktposition har råd att ignorera dem. Styrda val, som innebär att den strategiska röstreserven av sjuhundratusen döda eller ännu inte födda serber läggs i valurnorna, är inte längre möjliga att genomföra.

Framtiden blir viktigare än historien och dess oförrätter. Serberna har fram till idag levt upp till den franske statsmannen Talleyrands ord om det dåtida kungahuset Bourbon: ”De hava ingenting lärt och ingenting glömt”. Gripandet av Mladić visar att serberna vill glömma och gå vidare. Om de också är beredda att lära något från sin historia återstå att se.

För övrigt anser jag att Gotland måste försvaras.

Bo Pellnäs , är säkerhetspolitisk kommentator.

Mattias Karlsson
Bo Pellnäs
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons