Annons
Nyheter

Toblerone och fransk nougat

Jodå, det är en verkligt stor skandal. Den franske presidenten Hollande gick till val på ett program som hyllade jämlikheten och broderskapet mer än friheten.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2013

Han lovade mer åt de mindre bemedlade och tuffare tider för rika fransmän. Han torgförde en marginalskatt på 75 procent, vilket föranledde en fransk kapitalflykt till olika skatteparadis och kapitalisterna flyttade själva till länder med mer gynnsamma skatteskalor.

Den franske skådespelaren Depardieu hamnade i famnen på den ryske presidenten Putin, fick ett ryskt pass och gjorde uttalanden som föreföll sprungna ur många års intim kontakt med pastis.

Annons

Den franske budgetministern Cahuzac kallade Depardieus landsflykt för ”opatriotisk” och betonade att alla ärliga fransmän måste bidra till att staten kunde räddas ur den besvärliga ekonomiska situation där man nu befann sig. Strax därefter blev det känt att denne den franska skattemoralens beskyddare själv hade miljoner på hemliga bankkonton i Schweiz, obeskattade förstås! Själv förnekade han ihärdigt att han gjort någonting klandervärt ända till dess bevisen lades på bordet. Men han var inte ensam på galejan. Ytterligare en i Hollandes närmaste krets ertappades också med skatteflykt.

Den franske presidentens politiska situation är förvisso besvärlig nog utan politiska skandaler. Problemen har länge hopat sig. Industrins produktivitetsutveckling är låg, för att inte säga obefintlig. Arbetslösheten ökar och Frankrike har en åldrande befolkning att försörja och vårda. Budgetunderskottet överstiger EU:s krav men de besparingar som krävs ter sig ohanterliga i den givna situationen. Inte minst för en regering med skattetrixande ministrar.

Tillkommer så bekymmer med usel integration och förslummade förorter i flera storstäder. Sist men inte minst, den franska byråkratin, överbemannad och överbetalad, är så stark att förändringar och rationaliseringar nästan blir omöjliga att genomföra.

Även ur svensk synvinkel är det bekymmersamt om Frankrike blir alltför ekonomiskt underlägset Tyskland. Växer gapet blir Tysklands inflytande i EU oproportionerligt stort, inte minst om den brittiska beröringsångesten inför EU fortsätta att växa lika ohämmat som nu. Ett väl fungerande EU förutsätter att det finns en fungerande balans mellan de tre stora europeiska staterna.

Hollandes popularitet har rasat den senaste tiden. Hans närmast eftertänksamma ledarstil går inte hem hos dessa egendomliga fransmän, som ständigt går ut på gatorna för att demonstrera, men likafullt förefaller att vilja ha presidenter med napoleonsk utstrålning. Jag misstänker att president Holland skulle småle en smula misstroget om någon berättade att i Sverige avgår ministrar för att de köpt ett par paket Toblerone med statens kreditkort.

För övrigt anser jag att Gotland måste försvaras.

Bo Pellnäs är säkerhetspolitisk kommentator.

Mattias Karlsson
Bo Pellnäs
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons