Annons
Nyheter

Obama, Usama och alla andra

Han bodde alltså inte som ett jagat djur i en otillgänglig grotta i de afghanska bergen.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2011

När Usama bin Ladin får en kula i huvudet sker det i sängkammaren i en trevånings villa helt nära den pakistanska arméns krigsskola i Abbottabad, tio mil norr om huvudstaden Islamabad.

Det står därmed klart att han under minst fem år skyddats av den pakistanska underrättelsetjänsten ISI. Detta kommer att få konsekvenser för USA:s relationer med Pakistan och därmed också med Indien och kanske Kina.

Annons

Under mitt år som chef för FN:s observatörer i Afghanistan 1988–1989 greps jag av ovilja mot Pakistan och dess överklass, inte minst arméledningen. Landet hade undertecknat det avtal i Genève som reglerade Sovjets uttåg från Afghanistan, men gjorde allt för att fördröja utplacering av observatörer på sin egen sida om gränsen. Kabul var medelpunkten, då som nu, för underrättelsefolk från många länder.

Jag umgicks dagligen med agenter från sovjetiska KGB och GRU, från USA:s CIA, brittiska MI 6 samt från Kina, Indien och Pakistan. Samtalen som fördes gav lärdomar om regionen som jag finner giltiga den dag som idag är. USA pumpade in miljarder i form av vapenleveranser och ekonomiskt stöd till krigsherrarna i Afghanistan. Pakistanska officerare tog direkt hand om minst en fjärdedel av vapnen som såldes vidare med god förtjänst. Alla visste att också handeln med opium leddes från Islamabad. Merparten av vinsten hamnade i den styrande klickens fickor.

På samma sätt har nu USA under de senaste tio åren satsat miljarder för att köpa Pakistan som en allierad i kampen mot talibanerna och al-Qaida. I själva verket är talibanerna en uppfinning av ISI, sända till Afghanistan för att säkerställa att pashtunerna skulle återfå makten i Kabul. Syftet var att knarktrafiken, som under tadzjiken Ahmed Shah Massoud börjat gå norrut, skulle återföras till Pakistan.

Pakistanierna har varit dubbelspelets mästare. De har gjort tillräckligt för att dollarflödet inte skulle sina men aldrig så mycket att talibanernas krigföring i Afghanistan allvarligt skulle störas.

Genom att härbärgera och skydda Usama bin Ladin har Pakistan nog bränt sina broar. USA:s reaktioner kommer, dock knappast officiellt och allvarligare åtgärder lär dröja. Man är beroende av baser i Pakistan så länge kriget i Afghanistan pågår. Dödandet av Usama kommer dock att underlätta för president Obama att både lämna Afghanistan och vinna valet 2012.

Indien blir en viktigare partner i området och pakistanska generaler får kanske anledning att bekymra sig för risken att deras tillgångar på utländska konton blir frysta och förverkade. Möjligen pågår flytten redan till kinesiska banker, eftersom Kina har behov av bra förbindelser i Islamabad för att balansera maktrelationen med Indien.

För övrigt anser jag att Gotland måste försvaras.

Bo Pellnäs är säkerhetspolitisk kommentator.

Mattias Karlsson
Bo Pellnäs
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons