Annons
Nyheter

Nato och verklighetens test

Den avgående amerikanske försvarsministern Robert Gates besökte nyss Natohögkvarteret i Bryssel.
Nyheter • Publicerad 17 juni 2011

Han anklagade de europeiska Natostaterna för att underminera alliansen genom sina omfattande besparingar inom de nationella försvaren. USA har inte råd att i ökande grad stå för allt mer av alliansens försvarskostnader, en gång 40 och nu 70 procent.

Gates pekade på att krisen i Libyen hade avslöjat en lång rad brister. Av Natos 28 nationer hade enbart 14 ställt upp och vissa enbart med symboliska insatser.

Annons

I flera fall inte av bristande vilja utan på grund av otillräckliga resurser. En av de bäst rustade nationerna, Turkiet, hade valt att stå utanför, liksom Tyskland, det land som under alla år dragit störst växlar på Natos beskydd.

Efter enbart elva veckors insats stod några länder inför en materiell och personell kris som hotade framtvinga ett slut på insatsen. Både Danmark och Norge hade förbrukat all ammunition och hade uppenbara problem att hålla både tillräckligt med flygplan och förare i luften.

Frankrike har konstaterat att om insatsen med hangarfartyget de Gaulle pågår under hela detta år, blir det nödvändigt att ta fartyget ur tjänst hela 2012.

Som svensk grips man plötsligt av misstanken att Håkan Juholts krav på att svenska flygplan inte skulle få göra stridsinsatser, visserligen var förnedrande men kanske ändå räddade oss undan en ännu större blamage. Det finns all anledning att tro att det svenska flygvapnets beväpning är mycket bristfällig. Vem vet hur många dagars insatser den hade räckt till. Avslöjandet att flera Natoländers ammunitionslager inte klarade mer än elva veckors strid med åtta flygplan är uppseendeväckande. Ryssarna, som envisas med att beskriva Nato som ett hot, borde nu sova tryggare.

Gates varningar om att USA inte tänker betala för att sköta konflikter som i allt väsentligt enbart berör europeisk säkerhet måste tas på allvar. Våra egna slutsatser av detta blir ganska obehagliga. De säger oss att Östersjöområdet kommer att ha en marginell betydelse för USA. Vidare att de som enligt regeringens solidaritetsdeklaration förväntas komma till vår hjälp saknar resurser att göra detta. Därtill kommer att vi måste väga in det förenade Tysklands ovilja att ta sitt ansvar som Natonation.

Dess uppenbara strävan att bygga en egen bilateral relation med Ryssland förstärks av den beslutade stängningen av tyska kärnkraftverk, som starkt ökar beroendet av ryska gasleveranser. De så kallade Visegradstaterna, Polen, Tjeckien och Slovakien har sett tecknen i skyn och förstärker sitt säkerhetspolitiska samarbete. Vårt samarbete med Polen borde också ges långt högre prioritet.

Försöken att på politisk nivå prata bort det svenska försvarets problem måste upphöra. Försvaret behöver pengar, inte ord.

För övrigt anser jag att Gotland måste försvaras.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons