Annons
Nyheter

EU måste göra det rätta

Europeiska unionens vilja att ta in fler medlemsländer sviktar. Det beror på den ekonomiska krisen, men också på de erfarenheter vi fått av att integrera tidigare kommunistiska öststater.
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2012

Såväl Bulgarien som Rumänien tilläts komma in i balsalen med smutsiga stövlar. De politiker som godtog deras inträde var antingen naiva eller trodde att ländernas problem lättare kunde hanteras när de väl blev medlemmar. Vilket också var naivt.

När EU inleder inträdesförhandlingar kräver man att landet ifråga skall tillgodose krav på yttrandefrihet och att lagstiftningen skall anpassas till EU:s normer.

Annons

Det senare är inget större problem. Krav på anpassningar kan vanligen godtas, alla utom ett, nämligen domstolarnas oberoende av den politiska makten. I det som hette Svenska Helsingforskommittén, numera Civil Rights Defenders, bedrevs ett arbete för att stötta oberoende medier på Balkan. Det ansågs avgörande för den demokratiska utvecklingen. Jag förstod så småningom att sådana insatser, hur behjärtansvärda de än var, kom till korta så länge politikerna kunde till- och avsätta domare efter eget tycke.

Men vi kan även utanför Balkan se hur striden för demokrati och kampen om makten ofta berör domstolarnas ställning. Vi ser det när domstolen i Moskva hanterar målet kring Pussy Riot, de tre aktivisterna som under ett kort framträdande i Kristi frälsares katedral bad Jungfru Maria avsätta Putin. Åklagarna har fått breda ut sig medan försvaret hållits kort. Alla inser att domen var klar redan på förhand.

I Ukraina, där vi tidigare talade om landets framtid i en nära relation till EU, kan vi se hur president Janukovitj efter hand samlar all makt hos den personliga klanen och tar över kontrollen av domstolarna. Ett par av de högsta medhjälparna har hämtats hem från Ryssland och samarbetet med Putin fördjupas.

Vi tvingas vidare konstatera att i EU-landet Ungern utsätts domstolarna för allt hårdare tryck. I Italien demonstreras till och från domstolarnas stora betydelse för skyddet av rättssamhället. Modiga domare har där motstått pressen från Berlusconi och från maffian. Berlusconi har inte vågat oskadliggöra domstolarna. Han har istället stiftat lagar som gav honom immunitet mot åtal så länge han var premiärminister. Nu hinner kanske lagen ifatt honom, om han inte gör politisk comeback och åter kan svepa immunitetens varma kappa om sig. En hord av advokater har även hjälpt honom att hålla processer igång till dess fallen har blivit preskriberade. Maffians metod att påverka rättssamhället är att rätt och slätt mörda besvärliga åklagare och domare.

Det är angeläget att EU flyttar fokus från harmoniseringen av ansökarländernas lagar till att mer ge domstolarna en garanterat oberoende roll, fri från påtryckningar.

För övrigt anser jag att Gotland måste försvaras.

Bo Pellnäs är säkerhetspolitisk kommentator.

Mattias Karlsson
Bo Pellnäs
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons