Nyheter

Du ska få en dag i måra

Jag såg ”Här har du ditt liv” i TV, där en norsk artist spelade harpa och sjöng en sirapssöt tolkning av Alf Pröysens ”Du ska få en dag i måra, som rein og ubrukt står, med blanke ark og farjestifter tel”.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2010

Denna geniala text som går direkt till våra hjärtan. Vem har inte någon gång önskat att livets fullklottrade papper åter kunde bli skinande vitt, där erfarenhet och vunna insikter på nytt får formulera allt det som skall bli ärligare och sannare, än det som nu finns där.

Samma behov av att kunna vända blad och öppna för nya alternativ gäller också för stater, inte minst i Mellan­östern. Där är alla bladen tättskrivna med parternas historiska erfarenheter. Det finns hos alla grupperingar denna besatta låsning till den egna historien, en låsning som stärks av misstron, rädslan och hatet mot de andra, men samtidigt underbygger just dessa känslor. Själv kommer jag osökt att tänka på serben som sade till en australisk officer: ”Åh, Australien, ett sådant fantastiskt land, så litet historia, så mycket geografi.”

Palestinierna måste i dessa dagar, när bosättningarna på Västbanken åter tar fart, uppleva sig som Australiens antipod. Varje dag är fylld av nya erfarenheter, ofta bittert förödmjukande, som läggs till det historiska kontot. Varje dag innebär också mindre geografi, då ytterligare mark tas över av de israeliska bosättarna. Många av dem nyligen anlända från Ryssland, med en tro att judarnas historia och Jehova själv ger dem rätten till helig mark i Samarien och Judéen.

2008 höll president Obama ett fantastiskt tal i Kairo, där han öppnade för en ny Mellanösternpolitik, för nya relationer med den islamska världen. Nu, när dessa ord skall omsättas till politisk verklighet, finner han att alla sidor redan är fullskrivna. Han tvingas, som presidenterna Carter och Clinton före honom, konstatera att där även finns en hemlig text, skriven med osynligt bläck. Den som står för parternas egentliga avsikter och dolda målsättningar.

När den israeliska regeringen, pressad av USA, godtog att göra ett tillfälligt byggstopp, förlades det tidsmässigt på ett politiskt mycket skickligt sätt. Gräv­skoporna rullar fram igen just nu när det amerikanska mellanårsvalet står för dörren, ty trots påtryckningar från USA och EU har den israeliske premiärministern vägrat att förlänga avtalet. De amerikanska demokraterna går mot ett nederlag och är känsliga för varje åtgärd från Vita Huset, som skulle kunna uppfattas som ovänlig mot Israel.

Av Obamas tal i Kairo bidde det inte ens en tumme. Kongressvalet i USA och behovet av ett partnerskap med Israel i konflikten mot Iran lämnar än en gång palestinierna ute i kylan. Alf Pröysens löfte att ”Du ska få en dag i måra”, låter sannolikt osannolikt om man är palestinier på Västbanken.

För övrigt anser jag att Gotland måste försvaras.

Bo Pellnäs är säkerhetspolitisk kommentator.

Mattias Karlsson
Bo Pellnäs
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.