Annons
Nyheter

Den europeiska nynazismen

Den 4 april 1944 beordrades de lokala judiska organisationerna i Ungern att inom fyra dagar upprätta listor över alla judar i landet.
Nyheter • Publicerad 7 december 2012

Vikten av att särskilt redovisa moderns härkomst framhölls. Därmed skapades den organisatoriska grunden för Adolf Eichmanns och hans hantlangares transporter av ungerska judar till de tyska förintelselägren. Den massutrotning där den svenske diplomaten Wallenberg handgripligen kom att rädda många, bland annat med hjälp av svenska skyddspass.

Den 30 november 2012 uttalade vice ordföranden i partiet Jobbiks parlamentsgrupp, Marton Gyöngyösi, att listor borde upprättas över judarna i Ungern, eftersom de utgjorde en säkerhetsrisk för landet. Det tog hela 16 timmar innan regeringschefen Orban förmådde sig att ta avstånd från uttalandet. Gyöngyösi förklarade då att han hade blivit missuppfattad. Han hade avsett judar med israeliskt medborgarskap och endast dem som hade platser i parlamentet. Nämnas bör att Jobbiks representant i Europarlamentet, Csanad Szegedi, fick lämna partiet i augusti 2012, sedan det framkommit att hans mor var judinna.

Annons

Som om inte detta var nog, kan vi också konstatera att Jobbik är det parti, som med uniformerade grupper upprepade gånger våldfört sig på romer. Likheten med de tyska råskinn, som organiserades i SA under nazistkoryfén Röhm, är bara alltför tydlig.

I Ungern i dag tas konflikten mellan palestinier och staten Israel som intäkt för de politiska angreppen mot den judiska befolkningen. (När det gäller romer behövs ingen sådan politisk förklädnad utan man spelar direkt på en ren och oförfalskad rasism.)

Därför är det viktigt att svenska journalister och politiker förmår att dra en knivskarp gräns mellan hur vi ser på Israels agerande som ockupationsmakt på Västbanken och vår syn på judarna i området. Vi kan visst kritisera judiska bosättare, men i så fall för deras politik och inte för deras etnicitet. Det blir befängt när någon skuldbelägger judar i Malmö för att de inte öppet tar ställning mot Israels politik, och kräver att de ska göra det just därför att de är judar. Ingen skulle komma på idén att anklaga svenskar av tysk härkomst för att inte offentligt uttala sig om tysk politik.

Det är säkert nödvändigt att svenska politiker funderar djupare över vad som skapar missnöjesgrupper i vårt land. Men i så fall utan att en sekund andas förståelse för dem som med rasistiska förtecken beväpnar sig med järnrör en sommarmorgon på Kungsgatan. Främlingsfientligheten i Sverige har redan två massmördare i sina kadrer. Kriminella gäng står säkert till förfogande, den dagen någon tycker att man behöver bättre vapen än järnrör i sin kamp för att bevara ett etniskt rent Sverige. Det skandalösa med Sverigedemokraterna är inte främst skandalerna utan deras politik.

För övrigt anser jag att Gotland måste försvaras.

Bo Pellnäs är säkerhetspolitisk kommentator.

Mattias Karlsson
Bo Pellnäs
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons