Annons
Nyheter

Bräcklig vapenvila

Den här artikeln tar inte ställning i konflikten mellan palestinierna och Israel, utan är bara ett försök att skärskåda de strider som pågått.
Nyheter • Publicerad 23 november 2012
Foto: 

De har när detta skrivs utkämpats i mer än tio dygn. Medlingsförsöken har varit intensiva och på onsdagskvällen den 21 november fick USA och Egypten till stånd en vapenvila Hur det går med den är osäkert. Att börja skjuta är långt lättare än att sluta. Hur som helst finns det observationer att göra, som kan vara av intresse.

Det står klart att Israels underrättelsetjänst fungerar väl inne i Gaza och har minutkontroll på ledarna inom Hamas. Den regelrätta avrättningen av Hamas militäre chef med en raket mot hans bil bevisar detta. Den israeliska framgången måste oroa Hamas. Mycket tyder på att några av deras egna arbetar för israelerna och att ingen kan känna sig säker.

Annons

Vi bör notera att hotet mot Israel denna gång är allvarligare än tidigare. Iran har lyckats leverera ”byggsatser” till raketer med räckvidder på upp till 75 kilometer och de når både Tel Aviv och Jerusalem. Det antimissilförsvar som israelerna byggt upp är effektivt, men slår inte ut alla inkommande raketer. Det betyder att situationen ur den israeliska regeringens synvinkel är bekymmersam. Om israeler dödas i Jerusalem och i huvudstaden sätter det ett oerhört tryck på premiärminister Netanyahu.

Enligt mångas uppfattning, inte minst ryssarnas, är Israels svar på raketattackerna ”oproportionerliga”. I den givna situationen är det en orimlig anklagelse. Iran står som sagt bakom uppbyggnaden av palestiniernas förråd av raketer. Det rör sig av allt att döma om tusentals sådana. Israelerna är övertygade om att ett ”proportionerligt” svar skulle bli resultatlöst och utnyttjar det övertag man har.

Mycket talar för att många har försökt framkalla en ny israelisk invasion i Gazaremsan. Iranierna vill flytta fokus från Syrien och de egna intensiva försöken att framställa vapenvärdigt uran. Möjligen även palestinierna för att tvinga in Israel i en position där landet förlorar stöd i omvärlden. Ett cyniskt spel i så fall med den egna civilbefolkningen som ett bondeoffer.

I Israel innebär konflikten en möjlighet för landets högerkrafter att stärka sin position. Samtidigt är osäkerheterna så stora att Israel säkert tvekar innan man kastar in armén i gatustrider i Gaza City, där dess materiella överlägsenhet spelar liten roll. Vidare skapar inbördeskriget i Syrien problem i både Jordanien och Libanon, som alla kräver en aktiv israelisk politik. Ingen vet heller hur Egypten under president Mursi reagerar om Hamas själva existens hotas. Det som talar för att vapenvilan håller är Israels intresse av att koncentrera sina krafter mot Iran och undvika att konflikten med Hamas öppnar en ny front mot Egypten.

För övrigt anser jag att Gotland måste försvaras.

Bo Pellnäs är säkerhetspolitisk kommentator

Jonas Duveborn
Bo Pellnäs,
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons