Annons
Nyheter

Behovet av större kommuner

Det finns mycket i Österlens dalar som gör livet ljuvligt att leva. Som att få vandra en vårdag på Ravlundas hedar, då Olle Adolfssons hundra lärkor flyger ens själ till himmelen.
Nyheter • Publicerad 8 december 2011

Men det finns även sådant som förundrar en smula. Skåne består av 33 kommuner, många små som Simrishamn och Tomelilla och för den delen även Ystad. Det fanns en tid då litenheten hade ett värde, när man mötte de förtroendevalda dagligen och kunde prata en stund, vilket lade grunden för en väl fungerande närdemokrati.

Med kommunreformen 1972 skapades ett nytt Sverige, där staten efterhand har överfört allt fler uppgifter till kommunerna. Medan man talar vackert om det kommunala självstyret detaljstyr staten alltmer med nya lagar, frampressade av medborgarnas ständigt ökande krav på service, inte minst inom vården, skolan och omsorgen. Alla kräver att behandlas lika. Oavsett om man bor i Tomelilla eller i Jokkmokk.

Annons

I små kommuner räcker därför de hårt ansträngda resurserna inte till för att möta alla nya krav. Ystad, Simrishamn och Tomelilla borde därför tillsammans bilda den nya kommunen Österlen. Den skulle i mycket nära samarbete med Kristianstad bli långt starkare och komma ut ur skuggan av Malmöområdet. En större kommun kunde driva fram bättre järnvägsförbindelser, också med Sturup, övertyga staten om att en motorväg måste byggas från Markaryd över Kristianstad till Ystad.

Österlens läge underlättar förbindelserna med Polen, snart den enda växande ekonomin i Europa och med det nya Tyskland som med starka kulturella inslag nu växer fram i och runt Berlin. Tillsammans kunde vi se till att förbindelserna över Östersjön blir tätare, snabbare och med större godskapacitet.

Österlens särart som ett av landets naturskönaste områden och med stark kulturell särart måste självfallet bevaras. Detta skulle dock knappast hotas om en ny industri tillkom för vart tionde nytt galleri och restaurang!

Det är möjligt att en kommun som innefattar hela Österlen inte ger stora besparingar, även om antalet kommunalråd minskar. Men för samma antal skattekronor kan vi säkert anställa en kommunledning med högre kompetens och få en effektivare administration. Inom skolan och vården finns samordningsvinster att hämta hem, inte minst om en nära samverkan etableras med Kristianstad. Folk som bor i Kivik, Sankt Olof, Eljaröd och Brösarp är inte särskilt bekymrade över kommunkontorets placering.

Men när pengar frigörs kunde små kommunala servicekontor upprättas på ett flertal platser och underlätta alla kontakter mellan medborgare och kommunledning. Prestige bör inte hindra att vi nu gör det som förr eller senare ändå måste göras. Låt oss skapa ett Österlen som blir långt mer än ett tremånaders turistlandskap, efterhand alltmer avfolkat och gråhårigt!

För övrigt anser jag att Gotland måste försvaras.

Bo Pellnäs är säkerhetspolitisk kommentator.

Mattias Karlsson
Bo Pellnäs
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons