Annons
Nyheter

Att vända i dörren

Medan världens medier diskuterat om president Obama skall få stöd i kongressen för att bomba mål i Syrien, tycks ett arbete ha pågått i det fördolda för att hitta en väg ut ur den låsta situationen.
Nyheter • Publicerad 13 september 2013

Det började med att den amerikanske utrikesministern Kerry liksom i förbigående sa att ”al-Assad har en vecka på sig att lämna över kontrollen av alla kemiska vapen”. Sedan tillade han: ”Men det kommer han inte att göra och det är inte genomförbart.”

Det var många som såg Kerrys uttalande som en sidoreplik utan bakomliggande avsikt. Det tror jag är fel. En amerikansk utrikesminister definierar inte en tidsram på detta sätt utan att vara fullt medveten om vad han säger. Sannolikt var det en försöksballong, kanske redan testad hos ryssarna, eftersom de omedelbart lade fram en plan som förutsatte att syrierna skulle överlämna alla kemiska vapen till internationella kontrollanter och dessutom ansluta sig till förbudet mot sådana stridsmedel.

Annons

Den snabbhet med vilken den syriske utrikesministern kom med ett positivt uttalande tyder också på att frågan redan hade varit i Damaskus och vänt.

Nu står vi alltså inför ett antal avgörande frågeställningar.

Den första är om ryssarna menar allvar och är beredda att sätta tillräcklig press på syrierna så att de snabbt lämnar över kontrollen. Det kan naturligtvis röra sig om ett försök att vinna tid för att ge al-Assad en möjlighet att nå framgång i striderna och tid för att tillföra nya ryska vapen till den syriska regimen.

Det kan också ses som ett spel för att förstärka de krafter i väst som motsätter sig ett militärt ingripande. Mot detta kan invändas att ryssarna sätter både prestige och trovärdighet på spel om syrierna inte fullföljer den ryska planen.

Den andra är om den syriska regimen menar allvar eller bara spelar för att vinna tid.

Det finns erfarenhetsmässigt inga skäl att lita på al-Assad. Ändå blir det nödvändigt att vänta och se om den ryska planen börjar genomföras. Ryssar och syrier måste vara medvetna om att priset skulle bli högt om president Obama i slutändan framstår som både handlingsförlamad och lurad. Ryssarna ges möjlighet att spela en viktig och rent av avgörande roll i den internationella politiken, något som de intensivt eftersträvat sedan de fördes åt sidan utan inflytande på Balkan.

Bashar al-Assad vet att Syrien blivit en viktig bas, kanske den enda, för ett ryskt inflytande i Mellanöstern. Hans eventuella medverkan underbyggs därför mindre av ryska hot att dra undan stödet än av löften om pengar, fler moderna vapen och militära rådgivare.

Det enda som är säkert är att striderna i Syrien fortsätter. Men plötsligt, på krigets tröskel, vaknar ändå hoppet att amerikaner och ryssar vänder i dörren och finner en gemensam väg till fred mellan parterna.

För övrigt anser jag att Gotland måste försvaras.

Bo Pellnäs är säkerhetspolitisk kommentator.

Mattias Karlsson
Bo Pellnäs
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons