Annons
Nyheter

Överklagande fast i byråkratins malande kvarnar

Ett äldre par fick ingen chans att överklaga planen för nya radhus i närheten av deras bostad i Beddingestrand. Orsak: de hade tagit hjälp av sin dotter i kontakterna med kommunen.
Nyheter • Publicerad 24 november 2010

Det är planerna för tio radhus för 55-plusboende i Beddingestrand som det äldre paret var motståndare till.

Det kom in en hel del protester mot planerna att bygga på området. Bland annat var det många närboende som förde fram argumentet att det sällsynta hedblomstret växte på området.

Annons

Miljönämnden förde också fram synpunkten att byggplanerna gör att grönområdena i Beddingestrand blir färre.

Trots protesterna fattade kommunfullmäktige i Trelleborg beslut om att anta detaljplanen för radhusen. Men paret fick inget besked om hur de skulle överklaga. Inte heller deras dotter, som hjälpt paret i kontakterna med kommunen, fick något besked om hur överklagandet skulle gå till.

Nu har paret med hjälp av dottern sökt om att få en chans att trots allt överklaga, även om tiden gått ut för länge sedan. Men paret får nej av kammarrätten i Göteborg.

Det äldre paret och deras dotter har fastnat rejält i byråkratins kvarnar.

Beskedet om hur man skulle överklaga skickades ut till dem som bor eller äger fastigheter i närheten och som kommit in med synpunkter som man inte tagit hänsyn till i planen.

Dottern fick inget besked eftersom hon inte bor eller äger något hus i området. Och paret som äger fastigheten i området fick inget besked eftersom de inte var de som hade protesterat, då det var dottern som skött deras kontakter med kommunen.

Misstaget var att dottern inte hade någon formell fullmakt från paret att företräda dem.

Kammarrätten menar att kommunen hanterat det hela på ett korrekt sätt, eftersom dottern inte visat att hon haft rätt att företräda sina föräldrar.

Därför får paret ingen chans att överklaga beslutet.

Anna Thulin
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons