Annons
Nyheter

Nytt boende för flyktingbarn

På måndag öppnar Malmö stad ett transitboende med 24 platser för ensamkommande flyktingbarn på pensionat Rosengården. Företaget Attendo ansvarar för driften.
Nyheter • Publicerad 11 december 2009
Foto: 
24 platser för ensamkommande flyktingbarn kommer att finnas på pensionat Rosengården.
24 platser för ensamkommande flyktingbarn kommer att finnas på pensionat Rosengården.Foto: 

BEDDINGESTRAND. På måndag kommer troligtvis ett barn att skrivas in på transitboendet. Därefter kommer platserna att användas vid behov.

– Det är tillströmningen av flyktingbarn som styr hur många platser vi behöver använda, säger Eva Johnson, tillförordnad förvaltningschef för sociala resursförvaltningen i Malmö.

Annons

Beslutet blev klart i förra veckan genom ett avtal mellan Malmö kommun och Attendo som löper över sex månader. Ska avtalet sägas upp måste det ske inom tre månader.

– Vi kommer att titta på det efter tre månader. Attendos uppgift är att tillhandahålla platser på transitboenden och nu kunde de erbjuda ett lämpligt boende i Beddingestrand, säger Eva Johnson.

Malmö kommun betalar 1 995 kronor för varje dygn som ett barn vistas på boendet i Beddingestrand. Trelleborgs kommun ansvarar i sin tur för barnens skolgång och för att de ska få gode män. Kommunens kostnader täcks sedan av Migrationsverket. Ansvaret för tillsynen faller på länsstyrelsen.

– Länsstyrelsen kan göra inspektioner. Sen är det lite olika hur kommuner och Migrationsverket löser den ekonomiska frågan. Ibland betalas kostnaderna löpande och ibland i efterhand, säger Eva Johnson.

Mikael Anjou
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons