En god jul är en hemmalagad jul

Personligt Artikeln publicerades

Familjen Hallberg i Ystad skapar bokstavligt talat sin egen jul. De stoppar sin egen julkorv, blandar pepparkaksdeg efter eget recept, skriver julbrev om vad familjen hittat på under året, gör julgodis och bjuder in flera omgångar vänner för julpyssel. Listan på förberedelser är lång. Man skulle kunna säga att den här familjen tar ut julen i förskott mer än de flesta.

Det kavlas pepparkaksdeg över nästan varje kvadratcentimeter av familjen Hallbergs matbord. De yngre barnen skramlar med pepparkaksformarna i metall medan nioårige Isak och de vuxna omsorgsfullt skär ut pepparkakor utifrån pappersmallar.

- Det här är kakmallar från 1936 som Sockerbolaget gav ut till Sveriges husmödrar. Vi försöker alltid göra några sådana här, men att göra alla hade tagit för lång tid, säger mamma Anne-Lie Hallberg.

Med tanke på att familjen alltid gör en fyrdubbel pepparkakssats i början av december, med 5,2 liter vetemjöl som grundsats, så är det nog en underdrift.

- Man skulle kunna tro att så mycket pepparkakor räcker i en evighet men i det här huset tar de slut i början av februari, säger pappa Simon Hallberg och sätter in ännu en plåt i den hårt arbetande ugnen.

Villan i Västra Sjöstaden i Ystad myllrar av aktivitet. Förutom Simon och Anne-Lies tre barn är huset fullt av grannar och deras barn, nya och gamla vänner.

- Vi har kommit ner från Södertälje för pepparkaksbaket. Det här är väl åttonde året som vi är med. Jag känner nog inga andra som firar jul mer än den här familjen, säger Mikael Anderle som är Simons gamla klasskompis.


Kommentaren får allmänt och glatt gehör av alla i köket.

- Jag vet inte om vi firar jul mer än andra, vi har ju inte så mycket att jämföra med. Men Simon och jag har skapat våra egna traditioner för vår familj och vi har bestämt oss att försöka njuta så mycket som möjligt av julen. Det är ju inte vilken period på året som helst, säger Anne-Lie Hallberg.

Simon Hallbergs barndomsjular i Österåker i Sörmland var lite speciella då hans pappa är präst och hans mamma är diakonissa, två yrkesgrupper som har mycket att göra under julen.

- För mig är julfirandet det här, säger Simon och nickar åt familjen och gästerna som trängs runt julbaket.

- När jag var liten var ju julfirandet allting som hanns med innan själva juldagarna, säger han och öppnar än en gång spisen i det varma köket.

När Simon växte upp på 70- och 80-talen firade hans mamma och pappa öppna jular i prästgården, det vill säga att alla var välkomna och särskilt de som hade det svårt.

- Vi hade ofta flyktingar, ensamma mammor, missbrukare och andra som firade julen med oss. Många utsatta har det ju tufft om julen och du fixar kanske inte ett julbord bara för dig själv. Församlingen sponsrade mat och det fanns käk för alla inriktningar. Vi hade ju folk från alla möjliga hörn, människor som inte talade något annat än swahili eller ukrainska, som firade jul med oss. Det var både nyttigt och roligt för oss barn. Och om det var snö så ordnades det ofta en tur i släde och det var alltid uppskattat, säger Simon Hallberg.

Stereon spelar julmusik av Beach Boys. Ända tills dottern Maja, tre år, propsar på att få höra sin skiva. Då blir det Idas sommarvisa och andra barnvisor, som till och med de vuxna verkar tycka är en skön omväxling.

Att göra egen glögg är en annan tradition som är vanlig i många hem, men familjen Hallberg har inte riktigt bestämt sig hur man ska göra i år.

- Alltså, blir det gott så vill man ju ha mycket. När vi har gjort egen glögg har vi därför gjort fem liter. Men den har faktiskt aldrig blivit någon hit, och då är fem liter glögg rätt mycket, säger Simon Hallberg.

Pepparkaksdegen, vars doft fyller köket och säkert även sipprar ut i grannskapet, är naturligtvis också hemmagjord.

- Det har aldrig förekommit att vi haft köpt pepparkaksdeg. Det här blir ju mycket godare och att hålla kvar vid sina gamla recept är en kär tradition, säger Anne-Lie.
En annan tradition är att göra sin egen julkorv. Någon vecka efter det stora pepparkaksbaket bjuds fler vänner och bekanta in till familjen Hallberg för den årliga korvstoppningen. Varje år brukar korvreceptet ändras något.

- Jo, vi har inte blivit riktigt nöjda hittills. Antingen har det varit konsistensen eller kryddningen som varit fel. Men i år har vi hittat rätt. Denna gång var det kalvfärs med i blandningen och konsistensen blev perfekt. Äntligen, säger Simon Hallberg medan Otto ligger och gäspar på mattan.

Otto är en tibetansk tempelhund som tillhör Simons mor Gunilla. Det ser inte ut som att han bidrar till julpysslandet men det gör han faktiskt. Han har nyligen fått sitt julbad och fäller därför en hel del. Pälsen har sparats och i händerna på en av Ystads julpyssligaste familjer blir Ottos håravfall små tomtar att hänga i granen.

Med all energi som Simon, Anne-Lie, Isak, Alice och Maja lägger ner på alla förberedelser känns det på sin plats att fråga varför.

- Vi gör det förstås för att vi tycker det är mysigt, men vi tycker också att det är viktigt att barnen vet varför vi firar jul. Det är ju inte för att tomten kommer utan för att Jesus föddes. Som förberedelse försöker vi också gå i kyrkan men det blir mer sällan än vad vi skulle önska. Barnen vill nämligen gärna att vi ska läsa bibelberättelsen om Jesus födelse för dem, säger Simon.

Även den här biten av julfirandet fixar alltså familjen Hallberg själv.