Annons
Nyheter

Totta Näslund har avlidit

Bluesmannen Totta Näslund har avlidit. Han blev 60 år.
Nyheter • Publicerad 20 juni 2005

Bluesartisten Torsten "Totta" Näslund avled på söndagsmorgonen på ett sjukhus i Göteborg efter en längre tids sjukdom.

På lördagen skulle Totta Näslund ha uppträtt på festivalen Holmen Blues i uppväxtorten Köpmanholmen utanför Örnsköldsvik, men tvingades ställa in på grund av sjukdomen.

Annons

– Det här har varit hans hemmagrej, han har ställt upp för oss i alla år vi drivit festivalen. Allt känns så konstigt nu, säger Bengt Sellin, initiativtagare till festivalen. Sedan 1970-talet har Totta Näslunds röst skänkt en raspig ton till såväl rock och blues som svensk visa.

– Hans röst hade tyngden och auktoriteten. I bluesen gäller det att ha en viss botten och ett tryck, och det är inte så himla lätt. Men han var en av våra riktigt bra bluessångare, säger rock- och popkännaren Stefan Wermelin vid Sveriges Radio.

"Genom musiken tog han ställning med djup inlevelse och stor integritet. En tung röst har tystnat. Jag kommer att sakna våra samtal och en inspirerande vän", skriver utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky i en kommentar.

Per "Plura" Jonsson, sångare i Eldkvarn, säger till Göteborgs-Posten:

– Jag fick reda på det för bara några timmar sedan och det är svårt att hitta något att säga. Jag skrev låtar till Totta och han var fantastisk som sångare och på att tolka andras låtar.

Totta föddes i Sandviken 1945, men växte upp i Köpmanholmen. Den musikaliska resan började vid 13 års ålder då Totta gick Karl-Olof Finnbergs gitarrkurs per korrespondens. Mycket kretsade kring Elvis " men en trumpetspelande farbror drog snart intresset till bluesen. Till Göteborg kom Totta Näslund 1969 och där skulle han så småningom bli känd för sina sånginsatser i grupperna Nynningen, Nationalteatern, och senare Tottas bluesband.

Solodebut gjorde Totta Näslund vid 50 års ålder efter några års uppehåll med skivsläppen. I samband med 60-årsdagen i april passade han på att fira tioårsjubileum som soloartist med ett nytt samlingsalbum och förra hösten släppte han ett sjunde, soulinspirerat soloalbum.

Tidigare i vår hedrade Totta med sitt bluesband sångaren Bob Dylan med en spelning i amerikanens hemstad Hibbing i Minnesota. En av de sista spelningarna i ett turnéliv som kom att täcka fyra decennier. (TT)

Petter Forslund

Göteborg TEATER
Göteborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons