Annons
Innehåll från MEDBORGARSKOLAN SKÅNE

Kursen som gör deltagarna förälskade i drejning

Varje vecka under terminen kommer keramiksugna till Medborgarskolan i Limhamn. I keramikrummet blir de flesta förälskade i drejning, även om det är lite svårt i början. – Det är ett förtrollande hantverk som är fascinerande att titta på, säger Jakob Larsson, kursledare i drejning och keramik.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Jakob Larsson är utbildad inom keramik och glas på Konstfack där han avslutade sin kandidatutbildning 2018. Han arbetar som konstnär och har det senaste året undervisat på Medborgarskolan, i de nya lokalerna i Limhamn Folkets Hus som kallas Gallerian.

Gallerian öppnade förra hösten, och där finns ett keramikrum som även används för målnings- och teckningskurser, och en trappa upp finns en silversmidesverkstad.

– Det är en gammal fin lokal, där vi har 8–10 drejskivor, ett bra arbetsbord och en brännugn. Det tar alltid lite tid att starta upp en verkstad, men nu har vi det vi behöver för att det ska funka bra, säger Jakob.

Han har sedan han började på Medborgarskolan hållit i flera olika sorters kurser inom keramik.

– Jag var mån om att kursutbudet inte bara skulle handla om drejning, för många tänker att det bara är det som är keramik. Jag ville få in lite annat också så att man kan prova på saker som kavling, modellering och ringling. Man hinner under en kurs prova på de vanligaste teknikerna och skrapa på ytan, men jag brukar inte kunna låta bli att visa en massa mer. Det är väldigt roligt att kunna inspirera och visa hur mycket mer det finns.

”En kvinna skulle modellera en snöskoter!”

Deltagarna har haft väldigt varierande erfarenhet, från totala nybörjare till betydligt mer erfarna. Jakob berättar:

– Det var lite roligt, i en grupp hade jag en utbildad konstnär som ville prova på keramik. Hon skulle modellera en snöskoter och behövde lite assistans med färger och glasyrer och hur man kan tänka med dekor för att få fram en viss typ av yta.

Undervisningen kan också hållas på engelska vid behov, eftersom Jakob jobbat utomlands med keramik och är van vid terminologin.

Drejning är svårt i början, men Jakob brukar kunna se stor utveckling i deltagarnas kunskaper efter en kurs på sex tillfällen om tre timmar vardera.

– Många blir lite besvikna första gången, speciellt om man ser att det går bra för någon annan som är mer erfaren. Man kan bli lite modfälld av att man inte fattar. Men jag brukar berätta att jag var fullständigt värdelös första gången, jag har förmodligen inte haft någon kursdeltagare som varit lika dålig som jag var! Jag hoppas att det ingjuter lite hopp. Med övning kommer det till slut.

Han beskriver drejning som en taktil, mindful upplevelse.

– För de flesta är det rogivande, och härligt att få koncentrera sig djupt. Och när man kommer till det stadiet av skicklighet att man har kontroll över leran och kan göra lite vad som helst, då blir det väldigt roligt. Jag har haft deltagare som säger att de blivit helt förälskade och inte kan tänka på något annat, de drömmer om saker som snurrar på en skiva!

Att dreja är svårt i början men det lossnar alltid, menar Jakob Larsson: Jag hoppas att det ingjuter lite hopp. Med övning kommer det till slut.
Att dreja är svårt i början men det lossnar alltid, menar Jakob Larsson: Jag hoppas att det ingjuter lite hopp. Med övning kommer det till slut.

Där intresse blir kunskap

Medborgarskolan erbjuder eftergymnasiala utbildningar inom flera olika områden. Många av utbildningarna för vuxna går att läsa på deltid.

Medborgarskolan är huvudman för Kulturama, Påhlmans Handelsinstitut, Stockholms Tillskärarakademi och Tillskärarakademin Malmö. I Malmö och Karlstad erbjuder vi tolkutbildning. Medborgarskolan tillhandahåller även diplomutbildningar inom många olika områden på flera platser i Sverige.

Annons
Innehåll från MEDBORGARSKOLAN SKÅNE

Läs mer:

Här kan du prova yoga hängandes i taket

Denna text är en annons och är inte producerad av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se