Annons
Innehåll från MEDBORGARSKOLAN SKÅNE

Här kan du prova yoga hängandes i taket

En sal där tolv deltagare hänger upp och ner i varsin yogahammock, det är en speciell syn. Det ser avancerat ut, men antigravity yogaläraren Rebecka Magnusson på Medborgarskolan i Kristianstad förklarar att det faktiskt går alldeles utmärkt även för nybörjare att delta i kurserna.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

– Antigravity yoga, flying yoga eller aerial yoga – det kallas lite olika – bygger på traditionella yogaposer, berättar Rebecka Magnusson, som håller i Medborgarskolans antigravity yogakurser i Kristianstad.

– Fast man använder en så kallad yogahammock som är upphängd i taket. Där kan man jobba med positioner där man ligger, sitter eller står på mattan på golvet och använder hammocken som ett redskap för att utföra vissa positioner. Man kan också vara i tyget och göra olika inversions, som är positioner där man hänger upp och ner för att sträcka ut ryggraden.

”Det blev som en nyförälskelse i yoga!”

Rebecka Magnusson är förutom kursledare också verksamhetsutvecklare på Medborgarskolan, och ansvarar för bland annat kurser i kropp & hälsa, dans, teater, musik och mat & dryck. Hon har undervisat i yoga i omkring femton år, och köpte redan för flera år sedan en yogahammock att ha hemma och den användes flitigt både av henne själv och hennes barn.

– När det började komma invandrare från Ukraina till Kristianstad så var det en tjej som var yogalärare som började undervisa i hatha-yoga hos oss, och hon hade även kört antigravity yoga i Kiev och ville jättegärna starta upp det här också. Jag hade länge velat skapa någonting nytt här i Kristianstad, så det kändes jättekul.

När Medborgarskolan införskaffat yogahammockar stötte de dock på patrull. Rebecka fortsätter:

– I samma veva flyttade hon till Kanada, och då stod vi här med allt. Vi fick tag i en annan tjej som undervisade ett tag, men sedan bestämde jag mig för att själv gå en utbildning till antigravity yogalärare i början av året, och det blev som en nyförälskelse i yoga!

Men varför väljer man att hänga upp och ner i en hammock istället för att göra traditionell yoga?

– Det är mycket som är gemensamt med annan, traditionell yoga, men det som är lite mer specifikt är just när man gör inversions, upp och nervända positioner, att ryggraden sträcks ut, och det blir inget tryck du måste jobba emot när du ska skjuta dig upp från golvet för att exempelvis stå på huvudet, säger Rebecca.

”Det funkar för nybörjare också”

– Det blir mer skonsamt, och kan också vara lättare, det är inte alla som kan göra huvudstående, men nästan alla kan hänga upp och ner i en yogahammock. Det funkar för nybörjare också, jag brukar anpassa nivån till de som är med i gruppen, vill man träna mer basic kan man göra det, och de som vill gå vidare får göra det.

Deltagarna i Kristianstad uppskattar kurserna, även om det till en början kan kännas lite läskigt.

– De tycker det är kul och lekfullt, det är en härlig känsla att få vara upp och ner, många känner att de ”kickar” lite på det, det blir en speciell känsla i kroppen.

Under hösten finns det flera antigravity yogakurser att välja på hos Medborgarskolan i Kristianstad. En nyhet är Restorative aerial yoga, som är av mer avslappnande karaktär.

Medborgarskolan erbjuder eftergymnasiala utbildningar inom flera olika områden. Många av deras utbildningar för vuxna går att läsa på deltid.

Medborgarskolan är huvudman för Kulturama, Påhlmans Handelsinstitut, Stockholms Tillskärarakademi och Tillskärarakademin Malmö. I Malmö och Karlstad erbjuder de tolkutbildning. Medborgarskolan tillhandahåller även diplomutbildningar inom många olika områden på flera platser i Sverige.

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se