Flydde från Ukraina – startade studiecirkel i brödbakning: ”Det ger både trygghet och anti-stress”
Hon kom till Sverige i mars 2022 som flykting från kriget i Ukraina, tillsammans med sin dotter, son och mamma. Maken, som arbetar som statsanställd med att utreda Rysslands brott mot Ukraina, blev kvar i hemstaden Sumy nära den ryska gränsen.
Nataliia Horobets arbetade i Ukraina som juridikprofessor vid universitetet, ett yrke som inte omedelbart gick att fortsätta med i Sverige, så hon fick ta första bästa tillgängliga jobb och började också läsa svenska på Medborgarskolan. Där fick hon veta om möjligheten att skapa egna studiecirklar.
Hon lyser upp när hon berättar om det:
– Konceptet folkbildning är absolut underbart! Medborgarskolan lärde först mig, och sedan var jag redo att skapa en egen studiecirkel och börja undervisa andra.
”Bakningen kommer med enbart glädje”
För några år sedan kände Nataliia att hon hade kommit så långt hon kunde i sin yrkesroll. Hon hade nyss fyllt 40 och kände att hon ville göra förändringar i sitt liv, och hon började baka bröd som en hobby. Så valet av ämne för studiecirkeln kom naturligt –brödbakning.
I februari 2023 startade hon sin studiecirkel på Medborgarskolan i Kristianstad, med 14 deltagare.
– Eftersom jag hade jobbat med undervisning i många år var det enkelt, det kändes naturligt och inte alls svårt. Och det är kul! Bakningen kommer med enbart glädje.
Nataliia fortsätter:
– När du jobbar med studenter ser du inte resultat direkt, du vet inte hur de går vidare och lyckas i livet, det tar tid innan du vet hur det blir. Med bröd kommer resultatet snabbt, du kan se direkt hur det blir, det känns bra.
Men det är inte bara resultatet som är det viktiga. När Nataliia tvingades till en så stor och dramatisk livsförändring blev studiecirkeln något mycket större.
– Den är jättejätteviktig. Det ger en trygghet att göra något specifikt, det låter mig förverkliga mig i livet och det låter mig kommunicera med människor som är i liknande situation. Det är anti-stress!
Just nu är det bara ukrainska deltagare i studiecirkeln som träffas en gång i veckan, berättar Nataliia.
– Men det är många som frågar om den, både svenskar och människor av andra nationaliteter som bor här, det är många som är nyfikna.
Vid den första sammankomsten bakade deltagarna det traditionella ukrainska brödet Palianytsia, ett bröd med speciell form som symboliserar solen. Sedan dess har recepten varierat, med både surdegsbröd och jästbröd.
En del bröd hinner de baka på de fyra timmar de har på sig. Andra som behöver vila i ett dygn eller två, för att utveckla smakerna, förklarar och visar Nataliia hur man gör och så kan deltagarna baka det hemma.
”Folkbildning är nästan en helig rörelse”
Studiecirkeln är nu inne på sin tredje förlängning, och Nataliia kan absolut tänka sig att utöka till att ha sin cirkel två dagar i veckan om det blir tillräckligt många intresserade.
– Jag är jättetacksam till både Medborgarskolan och Sverige för konceptet folkbildning.
– Man kan råka ut för så många kriser i livet där man letar efter något nytt, och Medborgarskolan skapar möjligheter för människor att komma och lära sig språk, utöva en hobby eller bara träffa andra. Folkbildning är nästan en helig rörelse.
Där intresse blir kunskap
Medborgarskolan erbjuder eftergymnasiala utbildningar inom flera olika områden. Många av utbildningarna för vuxna går att läsa på deltid.
Medborgarskolan är huvudman för Kulturama, Påhlmans Handelsinstitut, Stockholms Tillskärarakademi och Tillskärarakademin Malmö. I Malmö och Karlstad erbjuder vi tolkutbildning. Medborgarskolan tillhandahåller även diplomutbildningar inom många olika områden på flera platser i Sverige.