Annons
Nyheter

Vårdnadsbidrag mot arbetslinje

I skuggan av den massmedialt välbevakade maktkampen i riksdagens största parti utkämpades en långt bittrare kamp i dess minsta, Kristdemokraterna.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2012

Utgången där blev den väntade. Utmanaren Mats Odell lyckades inte störta den sittande ledaren varför hans framtid i Kristdemokraterna nu måste betraktas som mycket osäker. Ty en ledare som vill behålla sin position gör klokt i att flytta bort verkliga, potentiella och före detta kritiker från maktens centrum. Det visste Machiavellis furste, och det vet Göran Hägglund.

Sett mot den bakgrunden är därför Odells strategi att utmana den sittande ledaren svårförståelig. Detta särskilt som de båda kombattanterna tycks ha ungefär samma uppfattning i partiets centrala frågor. Så vad handlar då kampen om.

Annons

Det är inte gott att veta. Officiellt handlar det om att ta plats i debatten men en mera träffande beskrivning är hur mycket Kristdemokraterna skall vika ner sig i de för partiet viktiga frågorna för att vara kvar i regeringen.

Här har Odell varit tydligast. Kristdemokraterna måste mycket mer bestämt värna de principer som partiet bygger sin existens på.

Hägglund säger sig också vilja vara tuff och tydlig i sin kommunikation till väljarna om partiets kärnvärden. Men hänsyn till regeringskollegerna i kanslihuset har tvingat Hägglund att tona ner det ideologiska budskapet med minskande opinionssiffror som följd.

Detta är inget nytt utan det pris ett litet parti får betala för att ingå regeringssamarbete med ett stort parti och räcker därför inte som förklaring till den öppna maktstriden. För att finna den får man gå knappt ett år tillbaka i tiden då Hägglund inför ett häpet parti proklamerade att vårdnadsbidraget skulle skrotas. Det budskapet skakade partiet i dess grundvalar.

Familjepolitiken är en av Kristdemokraternas viktigaste profilfrågor. I den spelar rätten och möjligheten att själv få bestämma hur den egna avkomman skall tas om hand en central roll. Men utan ett vårdnadsbidrag ges inte de ekonomiska förutsättningarna för att göra det.

Samtidigt är vårdnadsbidraget omstritt inom alliansen. Inte minst Folkpartiet har kritiserat det för att det håller kvinnorna kvar i hemmet och därigenom motverka alla jämställdhetssträvanden.

Moderaterna gav länge idén sitt stöd – fram till dess att arbetslinjen blev Moderaternas viktigaste fråga. Då svalnade intresset. Ty hur kan man trovärdigt förklara att alla, även sjuka, skall förmås att arbeta genom att strama upp i ersättningssystemen och samtidigt betala ut bidrag till unga friska föräldrar för att de skulle stanna hemma och ta hand om sina barn.

Mycket pekar på att Hägglunds allianskamrater, tvingade honom att offra vårdnadsbidraget på arbetslinjens altare. Men en ledare överger inte ostraffat sitt partis hjärtefråga. Så frågan är om Hägglund klarar nästa kris.

Anne-Marie Pålsson är docent i nationalekonomi vid Lunds universitet.

Mattias Karlsson
Anne-Marie Pålsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons