Annons
Nyheter

Spillolja har läckt ut i fågeldamm

Strax efter lunchtid på fredagen larmades räddningstjänsten till Anderslöv där spillolja har läckt ut i en fågeldamm. Larmet kom från en privatperson, som redan för en vecka sedan informerade kommunen om läckan.
Nyheter • Publicerad 22 april 2011

Oljan finns i en cirka 1000 kvadratmeter stor damm i närheten av Fiskaregatan. Räddningstjänsten har försökt spåra var oljan kommer ifrån och misstänker att det är en verkstad som ligger utmed Landsvägen väster om Anderslöv som är källan.

– Där finns två brunnar som också är fulla med olja och vi misstänker att de har sitt utlopp i dammen. Det är inte någon dieselolja utan en tjockare brunsvart gegga, säger tjänstgörande insatschef Christer Trulsson.

Annons

Räddningstjänsten la under fredagseftermiddagen ut länsar som förhindrar spridning av oljan samt bark som ska suga upp den.

– Sedan kommer vi inte att göra mer, utan då har vi fryst läget och lämnar över ärendet till kommunen och verkstadsägaren som vi inte har fått tag i ännu. Nu handlar det mycket om vem som ska stå för kostnaderna kring detta, säger Christer Trulsson.

Hans bedömning är att läget inte längre är akut.

– Håller oljan sig bara i brunnen är det ingen fara för djur och miljö. Som tur är växer det vass där oljan läckt ut. Det har gjort att den har hållit sig i den delen av dammen.

Hur stor mängd olja det handlar om kan Christer Trulsson inte uppskatta, men han säger att det är drygt fem kvadratmeter som är oljiga.

Larmet om oljeläckan ringdes in till SOS Alarm från en privatperson. Samma person ska ha varit i kontakt med kommunen i samma fråga redan den 14 april, men inga åtgärder verkar ha vidtagits. TA försökte igår nå någon på miljökontoret eller tekniska förvaltningen som kände till den tidigare anmälan, men lyckades inte.

Gunilla Lindberg
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons