Annons
Nyheter

Slutklirrat på buss och tåg

Från och med idag går det inte att betala med kontanter på bussar och tåg. På landsbygden kommer det att vara långt mellan Skånetrafikens ombud, men i Anderslöv är flera butiker intresserade av att sälja busskort.
Nyheter • Publicerad 1 juni 2011
Foto: 
Evert Pettersson på Matöppet och Fredrik Jönsson på Direkten kan båda tänka sig att bli ombud för Skånetrafiken och sälja busskort till byns resenärer. Om det blir så beror på om Skånetrafiken i framtiden bedömer att det finns tillräckligt många resande från Anderslöv.
Evert Pettersson på Matöppet och Fredrik Jönsson på Direkten kan båda tänka sig att bli ombud för Skånetrafiken och sälja busskort till byns resenärer. Om det blir så beror på om Skånetrafiken i framtiden bedömer att det finns tillräckligt många resande från Anderslöv.Foto: 
Foto: 
Foto: 

I Trelleborg, Höllviken och Smygehamn finns ombud där de så kallade Jojo-korten går att köpa, men på andra orter finns än så länge ingen möjlighet att vare sig köpa eller fylla på kort. Anderslöv är ett sådant exempel. Helene Holmqvist är informatör på Skånetrafiken.

Hur ska man göra om man bor på landsbygden där det inte finns något ombud?

Annons

– Det bästa är att skaffa Jojo-reskassa, alltså ett busskort som man laddar på med pengar. Det ger 20 procents rabatt och det kan man skaffa på internet och så får man det hem i brevlådan. Sedan kan man fortsätta att ladda det på internet. Har man inte internet går det att betala med bank- eller kreditkort på regionsbussar. Det gäller enkelbiljetter, men det går också att fylla på kortet, säger Helene Holmqvist.

Att det i framtiden kommer att gå att köpa sitt busskort i Anderslöv är dock möjligt. Både Matöppet och tobaksaffären Direkten är intresserade av att bli ombud för Skånetrafiken.

– En representant från Direkten ringde mig och frågade efter våra öppettider. Skånetrafiken har avtal med andra Direkten-butiker, säger Fredrik Jönsson, ägare till Direkten i Anderslöv. Han skulle gärna se att butiken säljer busskort och tycker att det är självklart att Anderslöv med sina många pendlare och i egenskap av ändstation ska ge den servicen.

– Jag ringde själv Skånetrafiken i april, då var Anderslöv inte med i första fasen. Men jag tror säkert att det finns ett kundunderlag för att sälja, det är många som åker här, säger han.

Evert Pettersson som äger Matöppet skulle också gärna blir ombud och har skickat in en ansökan till Skånetrafiken.

Enligt Skånetrafiken är Anderslöv inte med i första fasen, men i höst kommer kontantstoppet att följas upp och då kan det bli aktuellt med fler ombud.

– För det första är det reseunderlaget som styr, vi ska fortsätta utvärdera det. Vilken butik som sedan blir ombud beror på öppettider, säger Gun Andersson, försäljningskoordinator på Skånetrafiken.

Maria Sällberg
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons