Annons
Nyheter

Nedläggningar – en snackis i Anderslöv

Vad ska hända när Thysells stänger och hur kunde man lägga ner ortens Systembolag? Den ena frågan är aktuell. Den andra har flera år på nacken men lever ändå kvar som snackis i Anderslöv. Ett nytt hot har också seglat upp som ett nytt samtalsämne: att biblioteket ska stänga.
Nyheter • Publicerad 25 maj 2011
Samtalsämnet nummer ett på frisörsalongen är Thysells och framtiden för möbelvaruhusets lokaler. Ronny Lundin är ordförande i den lokala företagarföreningen och han passar på att prata med Britt-Marie Lindberg när han blir klippt.
Samtalsämnet nummer ett på frisörsalongen är Thysells och framtiden för möbelvaruhusets lokaler. Ronny Lundin är ordförande i den lokala företagarföreningen och han passar på att prata med Britt-Marie Lindberg när han blir klippt.Foto: Tomas Nyberg

När Trelleborgs Allehanda besöker Anderslöv en eftermiddag i maj är det precis så lugnt som man förväntar sig. En man står och halvsover lutad mot fönsterbläcket till apoteket. Ett par ungdomar väntar på bussen och en och annan bil passerar då och då i sakta mak längs Landsvägen.

Men inne på frisörsalongen mitt emot församlingshemmet är det inte lika stillsamt. Här blandas ljudet från klippande saxar, hårfönar och radions musik med prat, massor av prat. Britt-Marie Lindberg kammar och klipper Ronny Lundin, ordförande för byns företagarförening.

Annons

– Jag går hit till Britt-Marie när jag vill ha reda på något, säger han och ger henne ett leende via spegeln framför dem.

Enligt Ronny Lundin är det helt klart framtiden för Thysells lokaler som är det största samtalsämnet i Anderslöv just nu.

– Det är Thysells alla snackar om. Att det är tråkigt och om det inte blir något annat där. Det är ju faran, säger han.

Rykten går om att lagerdelen skulle kunna förvandlas till industrihotell.

– Har man lokaler så kan det finnas någon som vill göra något, säger Ronny Lundin som befarar att möbelvaruhusets stängning kan påverka även ortens matställen.

– De som kör hit kanske äter här och tankar på macken. Det finns många runtomkring som gynnats av Thysells, säger han.

– Vi har ju haft mycket i byn. Post och apotek och Systembolaget. När man har allt ska det inte gå på det hållet att allt försvinner. Jag fattar inte varför de stängde spritbolaget, säger en annan kund och frisören Emelie Rosenqvist menar att byn redan då förlorade många besökare utifrån.

– Folk åker inte hit och handlar. De åker till Skurup istället. Men det positiva är att det öppnat en ny affär här i alla fall.

Den nya affären hon syftar på är Matöppet i Konsums gamla lokaler. En av kunderna här är Jonny Fredriksson som bor i Anderslöv. Han tar upp en ny stängningsoro för Anderslöv.

– De får inte stänga vårt bibliotek. Det är heligt. Men det var ju i och för sig bolaget också och det tog de ändå, säger han.

Annons

Oron visar sig vara ett riktigt hot. På biblioteket intill Gästis har bibliotekarien Pernilla Thorsson satt upp tidningsartiklar där det framgår att kulturnämnden lagt stängningen av Anderslövs bibliotek som en av flera faror om man inte får mer pengar till nästa års budget.

– Det är väl förhoppningsvis ett hot. Men folk har kommit in och tyckt att det måste skrivas insändare och göras protestlistor. Många har också frågat vad som händer med mig personligen. Vad jag tycker om det hela säger jag inte. Men jag bryr mig om dem som bor här, säger hon.

Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons