Annons
Nyheter

Naturligt engagemang för kyrkan

Johanna Sjögren, 26 år, drar ner medelåldern betydligt i kyrkofullmäktige. Både i Hammarlöv där hon sitter nu och i Anderslöv där hon troligtvis tar plats efter årets val.
Nyheter • Publicerad 15 september 2009
Foto: 
Johanna Sjögren, 26, sänker medelåldern rejält i kyrkofullmäktige. Eftersom hon har flyttat sedan förra valet lämnar hon nu sin plats i Hammarlöv och ställer upp i Anderslöv.
Johanna Sjögren, 26, sänker medelåldern rejält i kyrkofullmäktige. Eftersom hon har flyttat sedan förra valet lämnar hon nu sin plats i Hammarlöv och ställer upp i Anderslöv.Foto: 

ANDERSLÖV. Det är ingen slump att Johanna Sjögren är intresserad av kyrkans frågor. Såväl hennes mormor som moster och mamma har varit eller är kyrkopolitiker. Dessutom präglas barndomshemmet i Fuglie av föräldrarna Birgitta och Leif Sjögrens centerpartistiska engagemang.

När Hammarlövs församling frågade efter unga kandidater till kyrkovalet för åtta år sedan föll det sig därför naturligt att Johanna, då 18 år, nappade.

Annons

– Det har varit spännande, speciellt när Maglarps nya kyrka skulle rivas, säger Johanna som fortfarande står själv för det yngre gardet.

Hon ser både negativa och positiva aspekter med den rollen.

– Ibland lyssnar inte alla på vad jag vill säga men oftast fungerar det bra. Många ser det nog som positivt att någon är yngre.

Den första mandatperioden var hon ersättare i Hammarlövs kyrkofullmäktige. Under andra, som avslutas i och med valet den 20 september, är hon ordinarie ledamot.

Nu står hon som nummer åtta på Kyrkans väls lista över kandidater till kyrkofullmäktige i Anderslövs församlings. Anledningen till det? Johanna har flyttat. Sedan tre år tillbaka bor hon med sin sambo, i Stävesjö utanför Anderslöv.

När vi hälsar på i den lantliga villan har hon även besök av Holger Linau och Tony Andersson, som byter ut hennes ramp vid entrédörren. Johanna är rullstolsburen sedan två år tillbaka. Ingen vet varför hon blev förlamad efter en ögonoperation. Hittills har hon successivt återhämtat sig och när den nya rampen är på plats konstaterar hon efter testkörning att den fungerar bra.

Handikappanpassning är en hjärtefråga för Johanna. Och att alla offentliga platser ska vara handikappanpassade senast 2010 berör även kyrkor och församlingshem.

– Det är väldigt olika vad folk tycker behöver handikappanpassas. Det har varit mycket diskussioner kring vad det får kosta och hur man ska göra det.

I Fuglie kyrka är rampen till exempel för riskabel att använda, berättar Johanna. Eftersom det är alldeles för många trappor vet man inte hur det ska lösas.

Johanna Sjögren sitter i distriktsrådet för Bodarp och Fuglie. Där diskuterar de detaljer i den lokala verksamheten, för att sedan lägga fram önskemål till kyrkorådet. De i sin tur arbetar fram ett förslag till budget som sedan spikas av kyrkofullmäktige.

Annons

– I distriktsrådet känns det som att man kan påverka. Det finns möjligheter att ge förslag på vad som behöver fixas.

I Anderslövs kyrkofullmäktige tror Johanna att hon kan bidra med sina erfarenheter utifrån. Förutom åren i Hammarlöv har hon jobbat som fritidspedagog i Höllvikens församling.

– Det ska bli kul att se hur det är på ett annat ställe, säger hon.

Att hon har placerades på vallistans åttonde plats kom som en positiv överraskning

– I Hammarlöv är jag född och uppvuxen och har många bekanta. Dessutom har jag jobbat som kyrkvaktmästare. Här är det inte så många som vet vem jag är.

– Man får se till att kryssa för den man vill ha med. Det är så dags att klaga efteråt om man inte har röstat.

Johan Silfversten Bergman
Jennie Larsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons