Annons
Nyheter

Kräver åtgärder mot översvämningar

Vattendränkta förråd och källare som stinker av mögel. Det får de boende i Trelleborgshems fastigheter på Kyrkogatan 10 i Anderslöv stå ut med vid kraftiga skyfall. Men nu har hyresgästerna fått nog.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2009
Foto: 
Rita Andersson bor på Kyrkogatan 10 D i Anderslöv. Vid kraftiga regn drabbas källarförråden av översvämningar. Och det är inte säkert att den egna hemförsäkringen täcker skadorna.
Rita Andersson bor på Kyrkogatan 10 D i Anderslöv. Vid kraftiga regn drabbas källarförråden av översvämningar. Och det är inte säkert att den egna hemförsäkringen täcker skadorna.Foto: 
I källaren finns kraftiga mögelangrepp. "De har inte sanerat ordentligt efter förra översvämningen", säger Leif Nygren.
I källaren finns kraftiga mögelangrepp. "De har inte sanerat ordentligt efter förra översvämningen", säger Leif Nygren.Foto: 

ANDERSLÖV. Den första juli slog skyfallet till mot Anderslöv. På en bara en timme stod vattnet halvmeterhögt i Rita Anderssons källarförråd på Kyrkogatan 10 D. Trots det dröjde det en vecka innan fastighetsägaren Trelleborgshem satte in fläktar och dräneringsrör.

– Man ska ju inte behöva ha det så här. Jag har bott här i nio år och vi drabbas alltid av översvämningar när regnar mycket och när det töar på våren, säger Rita Andersson.

Annons

Anette Hedin, Leif Nygren, Thomas Petersen och Rebecka Tuvesson bor alla i Trelleborgshems fastigheter på Kyrkogatan. I Thomas Petersens källare ligger den fräna mögellukten tung. Längs väggarna finns stora fläckar med vitt mögel och på betonggolvet dröjer sig vattenfläckar kvar.

– Jag flyttade hit från Klagstorp för att huset som jag bodde i var mögelskadat. Jag har problem med luftrören och det känns inte bra när det luktar mögel i lägenheten, säger han.

Lars Hellstrand är fastighetschef på Trelleborgshem. Han menar att översvämningarna är ett problem som är svårt att komma till rätta med på grund av att fastigheterna ligger i en sänka.

– Det kommunala vattensystemet klarar inte av så mycket regn. Vi har pratat med kommunen om det här men det skulle bli alldeles för dyrt att bygga om systemet, säger han.

Hur ser du på att det tog en vecka innan fläktar och dräneringsrör kom på plats?

– Det är semestertider. Då får man räkna med att det tar ett tag.

Saneringsarbetet i fastigheterna kommer nu att fortsätta. Men det är inte klart hur frågan ska lösas på längre sikt.

– Husen ligger där de ligger. Vi får se hur vi går vidare när allt vatten är borta ur husen, säger Lars Hellstrand.

Lucas Dietrichson
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons