Annons
Nyheter

KBT-behandling får kritik

Tidigare i år kom preliminära riktlinjer från Socialstyrelsen med rekommendationer att KBT i flera fall bör användas som förstahandsbehandling, framför läkemedel, vid mild och måttlig depression och ångest hos vuxna och barn. Något som väckt kritik hos psykiatriker som anser att Socialstyrelsen prioriterat fel.
Nyheter • Publicerad 25 november 2009

TRELLEBORG. Men att KBT används innebär inte att man slutar behandla psykiska åkommor med läkemedel, betonar Margareta Eliasson på Anderslövs vårdcentral.

– Det ena utesluter inte det andra. Det kan vara så att vissa patienter är inne i en sådan depression att man måste använda läkemedel för att kunna nå dem och inleda samtalsterapi, säger Margareta Eliasson.

Annons

Hon anser inte heller att vårdcentralen ändrar terapeutiskt synsätt. Den tidigare kuratorn, som gått i pension, behandlade med psykodynamisk terapi.

Och det finns psykodynamiska drag i KBT-behandlingen.

– Ofta är det skönt för patienten att kunna hitta en förklaring till varför man mår som man gör. Men det är inget vi fördjupar oss i, säger kuratorn Rose-Marie Wagner.

I vissa studier har KBT visat snabb effekt hos patienterna. Men det finns också kritik mot detta. De vetenskapliga beläggen för att KBT verkligen fungerar är inte tillräckligt bra, menar kritiker. Enligt Anja Nyberg, projektsamordnare för Region Skånes rehabiliteringsgaranti, finns vetenskapligt stöd för att KBT är effektivt, men det är inte helt säkert att det även gäller inom primärvården.

– Vi vet inte hur det är fungerande för terapeuter på primärvårdsnivå och därför har vi sökt pengar till forskning tillsammans med bland annat Stockholms läns landsting som vi väntar besked på, säger hon.

Lucas Dietrichson
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons