Anderslöv

Hennes hobby blev ett eget företag

Anderslöv Artikeln publicerades

Symaskinen går varm hemma hos Camilla Rosengren Hansson. Plagg efter plagg i färgglada tyger klipps ut och sys ihop för att sedan användas av hennes egna eller andras barn. Det som till en början var en vanlig hobby har av sig självt vuxit till ett företag och många timmars arbete.

Hon framstår som minst sagt energisk och smått envis. Samtidigt har hon svårt att säga nej, åtminstone om någon beställer ett klädesplagg.

– Det är ju så roligt att folk tycker om det man gör, säger hon nöjt.

Historien bakom det egna klädmärket Timote sträcker sig egentligen bara ett par år bakåt i tiden. Det började med att hon sydde egna unika kläder till sina tre barn, Moa, Tilde och Teo, som en ren hobby. Men när barnen var på familjecenter och andra ställen började folk undra var deras kläder kom ifrån och Camilla fick snart några beställningar samtidigt som ryktet spred sig, främst hemma i Anderslöv.

– Sedan undrade de om jag inte hade en egen hemsida och jag tänkte bara, jamen, jag syr ju bara till mina barn. Att det skulle bli något större är inget jag har bestämt. Det bara blev, konstaterar Camilla som numera har en egen liten nätbutik via sin blogg.

Att hon skulle ha sitt eget märke på kläderna bestämde hon däremot tidigt.

– Jag testade lite med barnens namn och började först med Moa som är äldst, men det blev inte bra. Sedan kom jag på Timote och det blev jag nöjd med, säger Camilla och berättar att det första plagget med det egna märket på kändes lite speciellt.

Just nu ligger två tunikor i ett svampmönstrat jerseytyg halvfärdiga vid symaskinen i arbetsrummet på andra våningen i familjens villa.

– De ska skickas till Limhamn i kväll, säger Camilla.

Att sy en enkel klänning tar trots allt en stund och att ta skäligt betalt för hela arbetstiden tycker Camilla är svårt. Ändå tror hon att det skulle gå att försörja sig på klädsömnaden.

– Jag provade ett tag och tog tjänstledigt men det blev så fruktansvärt tråkigt. Jag är för social för att sitta här åtta timmar och dagen, säger hon och konstaterar att hon faktiskt saknade sitt arbete som undersköterska på Alstadhemmet

– Jag saknade både jobbet och pensionärerna jättemycket, säger hon.

Istället jobbar hon 75 procent och försöker lägga så mycket tid som möjligt på att sy.

– Totalt arbetar jag nog en och en halv tjänst, säger Camilla och erkänner att det inte alltid är populärt där hemma.

– Jag har tre barn, två hästar och en man, säger hon och konstaterar att maken kommer sist på listan.

– Han har halkat ner efterhand, säger hon med ett skratt.

Det är till viss del nattsömnen och tv-tittandet som Camilla prioriterar bort. Kombinationen av att sy och arbeta med människor trivs hon med.

– Här får jag lite lugn och ro och får fram min kreativa sida, säger hon när hon sitter framför symaskinen.

Någon fast kollektion har Camilla inte. Istället låter hon kunderna välja mönster, tyg och kombinationer och sedan syr hon, mest på beställning. Men inför marknader har hon låtit den egna kreativiteten gå först och det är såklart det som är roligast.

– Det bästa är att skapa något unikt. Hela mitt huvud är fullt av idéer, säger Camilla.

Ibland kan det bli för mycket med beställningarna också, särskilt efter en marknad eller en visning.

– Jag måste nog bli bättre på att säga nej, men det är ju så roligt att det är något jag har gjort som någon faktiskt vill ha, säger hon.

Någon särskild utbildning inom klädsömnad har Camilla inte.

– Det skulle vara roligt men det har jag inte haft tid till. Jag har provat mig fram och lärt mig av mina misstag. Det handlar om att inte ge upp, säger hon som tips till andra som vill sy kläder.

Även hon har små "misslyckade" projekt i lådorna.

– Men ibland behöver det bara ligga till sig ett tag. Så plockar man fram det och inser att det bara var att göra si eller så för att det skulle bli bra.