Annons
Nyheter

Halvtid för niorna

En stämningsfull start på julfirandet eller en förväntansfull spänning inför lovet, så stark att det varken går att sitta still eller vara tyst? Igår hade Väståkraskolan avslutning i kyrkan – och niorna har gått på sitt sista jullov.
Nyheter • Publicerad 23 december 2009
Foto: 
Lite julstämning innebar avslutningen även om det också var mycket otålighet i bänkraderna.Foto: 
Fredrik Odell och klasskompisarna ser fram emot nästan tre veckors jullov.Foto: 
Rektor Stellan Nilsson pratade om Tony och Maria i West side story och hur konflikter kan vara bra om de leder till samtal.Foto: 

ANDERSLÖV. Nu tändas tusen juleljus, Stilla natt och läsning av julevangeliet. Det låter lite som en finstämd julkonsert men det är programmet för niornas julavslutning igår.

Väståkraskolan är en av kommunens skolor som firar avslutningen i kyrkan. Det är ett traditionellt firande med julsånger och tal av rektorn i en kyrka pyntad med granar och levande ljus vid varje bänkrad.

Annons

– Nu ska ni snart ha lov. Sova länge och äta alldeles för mycket julgodis. Men först ska vi sjunga in julen och det ska höras ordentligt, säger prästen Karin Meijer.

Sången följs av tal av rektor Stellan Nilsson.

– Jag vill börja med att tacka er allihop. Det är riktigt, riktigt bra jobbat den här terminen och betygen ser också bra ut, säger han.

Om det är den vanliga rastlösheten eller spänningen inför väntan på tomten som gör att niorna inte kan sitta still är svårt att avgöra, men rektorns tal bemöts med både applåder och rop.

Det gör också Karin Meijers läsning av julevangeliet, även om några ställer sig frågande innan hon börjar läsa.

– Är inte den lång, undrar någon.

Hela ceremonin avslutas med ett orgelpostludium och sedan kan eleverna inte fot nog komma ur bänkarna, ut från kyrkan och upp till skolan där dagen avslutas med fika.

– Nu är det jullov, skriker en av killarna och reser sig upp och viftar med en ljusblå MFF-flagga innan han hyschas av lärarna.

Johan Silfversten Bergman
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons