Annons
Nyheter

Hälften kan få gå från Ruukki

Ruukki i Anderslöv ska flytta stora delar av produktionen till Polen och Finland. Det innebär att cirka 60 personer kan få lämna sina jobb. I går lade företaget, som har 120 anställda i Anderslöv, varslet.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2010
"De anställda blev överrumplade. Just nu är de väldigt besvikna, de säger inte så mycket", säger Ruukkis fackordförande Johnny Nilsson.
"De anställda blev överrumplade. Just nu är de väldigt besvikna, de säger inte så mycket", säger Ruukkis fackordförande Johnny Nilsson.Foto: 

Både kollektivanställda metallarbetare och tjänstemän berörs. Yvonne Blomgren är produktionsdirektör och ansvarig för produktionen på Ruukki i Anderslöv. Enligt henne kommer viss verksamhet vara kvar på orten.

– De anställda fick beskedet i dag. De har inte vetat något om detta innan, säger Yvonne Blomgren.

Annons

MBL-förhandlingar ska nu påbörjas och arbetsgivaren har bedömt att bara halva styrkan kommer behövas i Anderslöv i fortsättningen. Det innebär att cirka 60 personer mister jobbet.

Yvonne Blomgren vill inte kommentera hur fördelningen mellan kollektivanställda och tjänstemän ser ut när det gäller det lagda varslet.

– Det får förhandlingarna utvisa, säger hon.

Produktionen av byggprofiler ska flyttas från Anderslöv till Ruukkis fabriker i Finland och Polen. Dessutom planerar företaget att stoppa verksamheten vid den så kallade färgbeläggningslinjen och istället lägga den verksamheten på andra enheter. Anledningen är att företaget ska försöka öka effektiviteten.

– Det finns ett treårigt program i hela koncernen som innebär att man ska spara 150 miljoner euro. Detta är en del i det arbetet, säger Yvonne Blomgren.

Den verksamhet som företaget planerar ha kvar i Anderslöv rör produktion av reglar och specialtillverkade byggprodukter.

Senast för ett år sedan sade företaget upp 19 anställda på Ruukki i Anderslöv. Ett halvår tidigare blev 25 personer uppsagda. Då sades lågkonjunkturen som drabbat byggsektorn vara orsaken. I mars 2006 fick ett 30-tal personer gå.

En av de anställda på Ruukki i Anderslöv är Mats Pettersson som även är platschef för deltidsbrandkåren i Anderslöv. Han har sex arbetskollegor som också är deltidsbrandmän i Anderslöv. För ett par av dessa är det oklart om de kommer att ha sina tjänster kvar.

– Vi blev väldigt förvånade över beskedet. Det kom väldigt överraskande, säger han.

Redan nu är man på gränsen för att klara bemanningen av deltidsbrandkåren dagtid. Skulle några av de som är med i dag tvingas söka jobb på andra orter kan det bli problem.

– Jag är såklart orolig för hur det blir i framtiden, säger Mats Pettersson.

Paul Torstensson 0410-54500 redaktionen.ta allehandasyd.se
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons