Annons
Nyheter

Gulli kan få sina tv-kanaler

Gulli Andersson på Tappershus kan få fler tv-kanaler – om de andra hyresgästerna är med på tåget. Kommunen är beredd att låta kabel-tv bli standard på äldreboendet.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2009
Foto: Tomas Nyberg
Gulli Andersson är besviken över kanalutbudet på Tappershus. Om hennes grannar går med på erbjudandet kan hon få fler kanaler.
Gulli Andersson är besviken över kanalutbudet på Tappershus. Om hennes grannar går med på erbjudandet kan hon få fler kanaler.Foto: Tomas Nyberg

ANDERSLÖV. – Det låter bra. Det får vi vara med och lägga ihop till tycker jag, säger Gulli Andersson som bott några månader på Tappershus.

I slutet av augusti uttryckte hon sin ilska i TA över att äldreboendet bara har SVT, TV4 och dansk tv i utbudet. "Det är skit alltihopa", sa hon om tv-tablån och alla de dvd-filmer som får gå på repris. Nu kan det bli ändring.

Annons

Kenneth L Johansson som är chef för kommunens äldreboenden har fått in en offert på kabel-tv-installation.

– Först och främst skulle det vara en engångskostnad på cirka 20 000 kronor för själva installationen. Sedan kommer det till en månadskostnad för varje hyresgäst. Den ligger någonstans under 60 kronor, säger Kenneth L Johansson.

Engångskostnaden bör kommunen kunna stå för, anser verksamhetschefen. Men hyresgästerna måste vara beredda att betala månadskostnaden.

– Vi måste prata med hyresgästerna eller deras företrädare om hur de ställer sig till det här. Det är en kostnad på 700 kronor om året som varje vårdtagare får betala. Och har man ingen egen tv så vill man kanske inte betala det, säger Kenneth L Johansson.

Men Gunilla Clausen, undersköterska på Tappershus, väntar sig att intresset för kabel-tv är stort. Personalen på boendet har under mer än ett år påtalat att de boende vill ha fler kanaler.

– Vi har pratat med många anhöriga och de tycker att det är en självklarhet, säger hon.

Tappershus erbjuder de boende uteaktiviteter åtminstone två gånger i veckan och inomhus kan de äldre till exempel spela spel. Men många är vana vid tv-apparaten.

– Många av de nya som kommer in har tv på rummet. Den här generationen är van att sitta med sin tv som sällskap, säger Gunilla Clausen.

Och Gulli Andersson tycker också att det får vara värt 60 kronor i månaden för fler kanaler.

– Jag tycker det är värt det. Det är många fina kanaler som vi aldrig får se nu, säger hon.

Lucas Dietrichson
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons