Annons
Nyheter

Fullt när bybor pratade framtid

Ja till bibliotek, nja till bad. De beskeden fick Anderslövsbor och andra invånare i den östra kommundelen när byarådet ordnade medborgarmöte om kommundelens framtid på gästgivaregården.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2011
Frågor om bad och bibliotek lockade Anderslövsborna till medborgarmötet. Det blev stundtals livlig debatt och vissa anklagade kommunledningen för passivitet.
Frågor om bad och bibliotek lockade Anderslövsborna till medborgarmötet. Det blev stundtals livlig debatt och vissa anklagade kommunledningen för passivitet.Foto: 

Heta frågor som en eventuell badanläggning och framtiden för biblioteket gjorde att byborna strömmade till mötet. Sällan har begreppet knökfullt passat bättre, och man fick flera gånger hämta extra stolar för att alla skulle kunna sitta. Det kunde alla inte ändå.

Den stundtals irriterade massan fick omedelbart ett lugnande besked av kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård avseende biblioteket, som kulturnämnden antytt kan komma att läggas ner om inte nämnden får mer pengar.

Annons

– Ni som är här för att kämpa för biblioteket kan lägga ner, för biblioteket kommer ej att läggas ner, sa Bingsgård och möttes av applåder.

Några applåder blev det dock inte när den eviga frågan om ett framtida bad i Anderslöv togs upp. Donationen till kommunen har legat orörd i 31 år utan att Anderslövsborna fått något bad.

Det blev en lång diskussion om vad som egentligen står i donationsbrevet, om man ska använda pengarna till ett bad överhuvudtaget, om det ska vara en inomhus- eller utomhusanläggning, och ifall det går att få permutation och på så sätt få frihet att spendera pengarna, cirka sju miljoner, på något annat.

Åsikterna i badfrågan var minst sagt splittrad.

– Ni måste respektera det som står i donationen, sa en åhörare.

– Ni har ett moraliskt ansvar att inte låta det här ligga i långbänk, sa en annan.

– Ni måste följa med i utvecklingen, och inte tvunget göra det som står i ett gammalt donationsbrev. Bygg ett allaktivitetshus istället, sa en tredje.

Moderatorn Bengt Madsen, som bor i Grönby, försökte sammanfatta åsikterna. Han uppmanade tjänstemän och politiker att ta fram gåvobrevet och göra en kalkyl på vad det skulle kosta att anlägga ett bad, ifall det är möjligt att göra något annat för pengarna, och i så fall vad. Han och åhörarna fick ett halvt löfte om att en utredning skulle kunna vara klar i september.

Maria Sällberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons